Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Religie

Articol Obiceiuri, traditii si superstitii de Sambata Mortilor si Rusalii - 31 Mai 2015

2015/5/22 13:35:05

Obiceiuri, traditii si superstitii de Sambata Mortilor si Rusalii

De Rusalii

Pogorarii Sfantului Duh ii corespunde o straveche sarbatoare, Rusaliile. In traditia romaneasca rusaliile sunt fiinte rele ; de ziua lor nu este bine sa te scalzi, caci esti in pericol de inec. Pentru a se feri de ele, oamenii poarta frunze de pelin. Tot atunci, se joaca un dans ritual de origine straveche si neclara, cu functie magica, despre care superstitia spune ca poate vindeca. Este vorba despre Calusari. Superstitia ca ei pot vindeca, era in stransa legatura cu stravechiul cult solstitial al soarelui, astrului zilei cerandu-i-se ajutorul pentru vindecare si roade bogate. Calusarii danseaza in cerc, in hora, intruchipand mersul Soarelui pe cer, avand in maini toiege care, la inceput simbolizau razele solare, iar mai apoi, fiind calarite de dansatori, infatiseaza caii astrului zilelor. De origine latina, dansatorii se numeau "collisali", de unde si numele de "calusari", iar conducatorul lor se numea "vates", de aici provenind cuvantul romanesc "vataf". Acum se impletesc de catre tinerele fete coronite din flori si spice, pe care le duc la biserica sa fie sfintite. In aceasta zi nu se lucreaza fiind primejdios din cauza osandei grele pe care ti-o poti atrage. Tot acum se face sfintirea hotarelor si aghezmuirea holdelor.

Citeste...

 

Religie

Articol Saptamana Luminata - 13-19 Aprilie 2014

2015/4/14 16:01:32

Saptamana Luminata

Prima saptamana dupa Duminica Pastelui, este denumita Saptamana Luminata. In popor exista credinta ca odata cu Invierea Domnului nostru Iisus Christos, se deschide raiul pentru cei tinuti in iad, de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei. Dupa o veche datina, in biserici se scoate usa din mijloc a altarului, care e pusa deoparte si sta asa toata Saptamana Pastelui sau Saptamana Luminata. In aceasta saptamana nu se fac nunti, iar zilele ei se petrec conform datinii, traditiei si obiceiului, astfel :
In Lunea Alba, in unele locuri exista obiceiul udatului si al umblatului cu pasca pentru vestirea Invierii, la rude, neamuri, parinti, nasii, in familia largita. Cine moare in Lunea Alba ajunge-n Rai, nejudecat.
In Martea Alba, femeile slobozesc Paresimile, adica citirea pomelnicului in timpul postului si fac pomeni pentru vii si morti. In aceasta zi nu se lucreaza.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii de Sf.Gheorghe - 23 aprilie

2015/4/14 16:01:26

Superstitii de Sf.Gheorghe

La 23 aprilie a fiecarui an se sarbatoreste Sfantul Mare Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta. Sarbatoarea aceasta este considerata inceputul verii pastorale, tot asa dupa cum cea a Sfantului Dumitru marcheaza incheierea ei. De Sf.Gheorghe oile pleaca la stana, vacile se "mana" la ciurda iar la sate oamenii "se tocmeau" pentru munca la arendasi sau boieri pana la anul. Noaptea 22/23 aprilie, numita noaptea Manicatoarei, despre care se spune ca este sora Sfantului Gheorghe, era o noapte mult temuta. Se spune ca este bine sa stai in casa in aceasta noapte deoarece acum ies sufletele strigoilor vii - cei carora le ies noaptea sufletele si bantuie prin sate - calaresc pe cozi de matura si pricinuiesc necazuri. Superstitia spune ca este bine sa se puna ghimpe, maracine sau crengi de maces la usa grajdului pentru ca sa se intepe strigoii cand vin sa ia mana vitelor. Tot astfel, holdele trebuie inconjurate din timp de o femeie "cu randuieli" (aflata la "period") pentru a speria strigoii veniti sa ia mana graului. Daca inainte de Sf.Gheorghe prinzi un sarpe, ii tai capul, apoi il porti la palarie sau basma si, daca te duci in capul satului cand ies ciurdele de vite sau turmele de oi, vei putea vedea strigoii calare pe animale.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii in Saptamana Mare - 6 - 12 Aprilie 2015

2015/4/3 16:31:12

Superstitii in Saptamana Mare

In aceasta saptamana, numita si Saptamana Patimilor, lucrul inceteaza incepand de joi. In Joia Mare superstitia spune ca, cine doarme in aceasta zi, va fi lenes tot anul; in special femeile vor fi vrajite de Joimarita si condamnate a fi lenese. Se spune ca mortii vin in aceasta zi la vechile locuinte, unde stau pana in sambata dinaintea Rusaliilor; pe vremuri aceasta zi era aceea in care se termina de tors canepa. Acum se fac focuri rituale pentru incalzirea mortilor, de obicei in mijlocul curtilor gospodariei. Se spune ca dupa aceasta zi, nu mai este bine sa se manance urzici, deoarece in Joia Mare are loc "nunta urzicilor", cand ele infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Citeste...

 

Religie

Articol Traditii, obiceiuri si superstitii de Pasti - 12 Aprilie 2015

2015/3/29 14:55:15

Traditii, obiceiuri si superstitii de Pasti
Origini - Pastele

Pastele - chiar daca nu sub forma pe care o cunoastem astazi - a fost sarbatorit cam din anul 1400 i.Chr. Mai tarziu au fost sarbatorile lui Ianus, cand apar si ouale rosii. Denumirea acestei sarbatori vine de la ebraicul "pesah" care inseamna "trecere". In Vulgata acesta a fost tradus prin expresia "transitus Domini" - trecerea Domnului, devenita in engleza iacobina "passover", la catolici fiind "passione" adica suferinta, din grecescul "pascho"- sufar, "paschei"- sufera; in germana este "der Ostern". Oricum, denumirea de Paste a ramas si este foarte veche.
In ceea ce priveste ouale vopsite, exista numeroase legende, dintre care cea mai cunoscuta este cea care spune ca Maica Domnului avea un cos cu oua pe care l-a pus la poalele Crucii Rastignirii lui Iisus Christos, iar sangele Domnului a curs pe ouale albe si le-a rosit. O alta frumoasa legenda spune ca vestea Invierii n-a fost crezuta si se discuta mult in pietele publice. O femeie credincioasa, care precupetea un cos cu oua, a rostit amarata: "Nu credeti voi ?! Veti crede cand se vor rosi ouale acestea !" Si… ouale s-au rosit !

Citeste...

 

Religie

Articol Alexiile - 17 Martie

2015/3/10 14:29:03

ALEXIILE - 17 Martie - Legenda

Poporul roman numeste ziua de 17 martie a fiecarui an - Alexiile. In aceasta zi este pomenit cuviosul Alexie, zis "omul lui Dumnezeu"; romanii ii mai spun si "Alexie cel Cald". Legenda spune ca era fiu de imparat, cununat cu forta de tatal sau; Alexie, dupa cununie, a plecat in pribegie si apoi s-a calugarit. Murind egumenul acelei manastiri, calugarii au vrut sa-l aleaga pe Alexie, pentru credinta lui, dar acesta s-a impotrivit. La staruintele lor, el a lepadat straiul calugaresc, s-a intors la curtea tatalui sau, nestiut, unde a trait intr-o coliba, nerecunoscut de nimeni si a murit tot asa. Doar ca tinea in mana o scrisoare in care era dezvaluit cine era el. Alexie a dus o viata simpla, cuvioasa si plina de piosenie, de aceea i s-a spus "omul lui Dumnezeu". Se spune ca de atunci, preotul intreaba la cununie de trei ori pe miri, daca vor sa se cunune, ca sa nu fie cununati cu forta ca Alexie.

Citeste...

 

Religie

Articol Mosii sau Mucenicii - 9 Martie

2015/2/26 14:38:20

Superstitiile zilei de 9 Martie
Mosii sau Mucenicii

Aceasta zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia, se sarbatoreste intotdeauna pe 9 martie. Cei 40 au fost soldatii crestini sacrificati de imparatul roman pagan Licinius, care au primit cununa martiriului ca vrednici aparatori ai dreptei credinte. Este o sarbatoare religioasa ortodoxa, care s-a suprapus pe traditia pagana a "Mosilor", despre care se spune ca alunga zilele de Babe si aduc vremea buna. 9 martie este ziua in care primavara isi intra in drepturi. Este obiceiul ca in aceasta zi sa se faca "mucenici" sau "sfintisori", pe care romanii le fac si le dau spre pomenire in ziua Sfintilor Mucenici, de Mosi ; acestia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nuca si miere.

Citeste...

 

Religie

Articol Saptamana Alba - 16 februarie 2015 - 22 februarie 2015

2015/2/15 15:33:02

Saptamana Alba - 16 februarie 2015 - 22 februarie 2015

Saptamana dintre duminica Lasatului Sec de carne si cea a Lasatului Sec de branza, ultima saptamana dinaintea inceperii Postului Sfintelor Pasti, este denumita Alba sau Saptamana Branzei sau Saptamana Nebunilor sau a Bondrisilor, dupa zona in care ea se tine si ea nu cade in toti anii intre aceleasi date. I se mai spune "a nebunilor", deoarece in aceasta saptamana numai prostii, nebunii sau uratii satelor mai fac nunta ; acum doar celor vaduvi sau vaduve le este permisa nunta, pentru ca tinerii au tot timpul pentru asta in Caslegi ( perioada dintre posturi cand este ingaduita mancarea "de dulce" sau "de frupt" cum se mai spune ). In aceasta saptamana, in Ardeal, se umbla cu colindul, iar in mare parte dintre sate, "mascatii" colinda pe ulite, "strigandu-i" pe cei necasatoriti care n-au facut nunta pana acum.
Este saptamana in care se mai poate manca branza, de unde si numele saptamanii, de aceea se pregatesc multe placinte cu branza, pentru a se satura si a putea trece Postul mai usor, doar cu legume, fructe, zarzavaturi si verdeturi. Toata aceasta activitate culmineaza cu noaptea sambetei placintelor spre duminica Lasatului Sec de branza, cand se fac focuri pe dealuri, prin curti si gradini curatindu-se si arzandu-se uscaturile. Apoi oamenii se odihnesc pentru a petrece si duminica de Lasatul Secului de branza.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitiile Postului Mare

2015/1/28 13:48:47

Superstitiile Postului Mare - Superstitiile Paresimilor
23 februarie 2015 - 11 aprilie 2015

De Postul Mare, cel al Sfintelor Pasti, denumit si Paresimi (care vine de la latinescul "quadragesima"), se leaga multe obiceiuri, dar si mai multe superstitii. In prima zi a Paresimilor, in "lunea curata" sau "luna pastorilor", se facea o masa mare cu mai multe familii si se manca doar "bors holtei" adica bors curat fara legume, pentru a se curata gura si stomacul de mancaruri "de frupt" sau "de dulce". Tot in aceasta prima zi de luni din Post se coceau turte simple menite Maicii Domnului si date ciobanilor pentru ca turmele de oi sa fie ferite de rele, de lup sau urs. In aceasta zi se indoapa gastele cu nuci (ramasita a multumirii romanilor ca gastele au salvat Roma de invazia celtilor, ga-ga-ind in Capitoliu), iar cainii sunt prigoniti pentru ca au dormit si n-au vestit musafirii nepoftiti.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitiile tandemului 6 - 7 ianuarie - Boboteaza si Sfantul Ioan

2015/1/2 17:27:31

Superstitiile tandemului 6 - 7 ianuarie
Obiceiuri si superstitii de Boboteaza si Sfantul Ioan

Se spune ca Ajunul Bobotezei era o vreme de taina, un timp prielnic farmecelor, descantecelor, vrajilor si altor practici magice. Superstitia mai spune ca in noaptea dinspre Boboteaza, animalele din grajduri vorbesc intre ele despre vechi comori ascunse.

Obiceiuri

Boboteaza - Botezul Domnului - mai este numita si Iordanul, dupa numele raului in care a fost botezat Mantuitorul. La Boboteaza se sfintesc toate apele, preotul arunca o cruce de lemn intr-o apa adanca si multi barbati intra in apa aceea, incercand sa o aduca inapoi. Cel care scoate crucea, se spune ca are noroc tot anul. Mai nou, exista obiceiul ca acesta sa fie premiat si cu bani. Alt obicei de Boboteaza este Iordanitul femeilor, care consta intr-o petrecere numai a femeilor, pana dimineata, cand ieseau in ulita si oricare barbat intalnit in cale, era luat cu forta, dus la rau si amenintat cu aruncatul in apa.
Cele doua sarbatori, Boboteaza si Sfantul Ioan, aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare. Astfel, de Sfantul Ioan, exista obiceiul numit "udatul Ionilor", obicei pastrat in Transilvania si Bucovina.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitiile zilei de 1 ianuarie

2014/12/28 22:20:53

Superstitiile zilei de 1 ianuarie
Obiceiuri si superstitii de Sfantul Vasile

Sfantul Vasile (afla cine a fost el - click aici) fiind praznuit in prima zi a anului, 1 ianuarie, poarta o mare incarcatura magica. Daca Plugusorul, Semanatul si Sorcova sunt colindele obisnuite la romani, nu mai putin cunoscute sunt Vasilca si Colindele Sfantului Vasile. Acestei zile de 1 ianuarie i se mai spune si "Craciunul mic", deoarece traditia populara pastreaza credinta ca Vasile ar fi fost numele dat la nastere Mantuitorului, Iisus fiind numele pe care acesta l-a primit mai tarziu, odata cu taina Botezului. In aceasta zi plina de magie, sunt, practic, doua sarbatori ale caror traditii, obiceiuri si superstitii se amesteca si se suprapun.


Vasilca si colindele Sfantului Vasile

De ziua Sfantului Vasile, grupuri de tineri purtau din casa-n casa o tava pe care era asezata o capatana de porc impodobita cu margele, cetina si panglici, cu semnificatia ca Anul Nou sa fie bogat, precum porcul taiat a fost gras. Grupul de uratori facea urari de belsug si an bun, iar la sfarsitul colindului, gospodarii le ofereau bani, carne si vin. Obiceiul Vasilcai se trage inca de pe vremea cand tiganii erau robi si capatau capul porcului taiat de stapani ; aceasta capatana era asezata pe o tipsie si era purtata apoi pe la curtile oamenilor, iar acestia le dadeau bani sau vin si carne. Acest obicei se practica mai ales in regiunea Munteniei si, mai rar, in Oltenia si Dobrogea. Pe vremuri, cu Vasilca umblau tiganii-robi, mai ales in mediul rural ; obiceiul a fost apoi preluat si de alte etnii, dar obiceiul era raspandit pe o arie restransa, iar acum este pe cale de disparitie.
Colindele Sfantului Vasile, ne-au ramas din vechime, cand, de ziua acestui sfant, la 1 ianuarie, cete de colindatori cutreierau satele, cantand aceste colinde specifice. In colindele Sfantului Vasile, acesta era prezentat fie in plan ceresc, in randurile sfintilor, alaturi de Sfantul Petru sau la dreapta Maicii Domnului ; fie in plan pamantesc, ca plugar ; si de aici ne-a ramas Plugusorul.

Citeste...

 

Religie

Articol Craciunul si Anul nou - Originile Superstitiilor

2014/12/21 16:10:00

Craciunul si Anul Nou - Originile Superstitiilor

Desi omul crestin a primit o "lege" a salvarii (prin sacrificiul lui Iisus), in adancul subconstientului sau a ramas tributar fricii de elementele naturii, de rele, de boli, de "ceva" nefast, inca din adancurile istoriei umanitatii, cand nu stia cum sa se apere, sa se fereasca de ele. Subconstientul colectiv pastreaza frica ancestrala, sentiment care-l face pe om vulnerabil si, nu este intamplator ca, superstitiile dainuie cu strasnicie mai ales in mediul rural, mai putin emancipat. Dar mai interesant este ca nici credinta religioasa nu-i opreste pe oameni sa pastreze si sa transmita o suma de superstitii care, daca li s-ar cunoaste radacinile, poate ar fi eradicate, pentru ca multe din superstitiile noastre isi au radacinile in ritualuri pagane.
In traditia populara romaneasca vom mai intalni numeroase superstitii legate de Craciun si Anul Nou - despre care vom vorbi mai jos, de plante, diavol, leacuri, munca campului, superstitii vechi si unele mai noi (ex.: daca vezi masina "Salvarii" se spune ca-ti merge prost), superstitii care se refera la meserii, la oameni buni si oameni rai si multe altele. Se pare ca nu vom scapa de ele, ba, chiar le vom imbogati. Un superstitios ar putea spune:
-"Bate-te peste gura!"

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii de Ignat - 20 decembrie

2014/12/19 13:42:33

Superstitii de Ignat - 20 Decembrie

Din vremurile intunecate ale precrestinismului a ramas obiceiul ca la sfarsitul anului sa faci sacrificii. La noi, romanii, ritualul taierii porcului are loc la 20 decembrie, de Ignat. De unde vine acest obicei? In vechime oamenii au observat ca pana in preajma solstitiului de iarna, Soarele isi "pierde puterea". Astfel, precrestinii sacrificau un animal, de obicei un porc, pentru a oferi sangele sau Soarelui, ca sa se intremeze. Nu este exclus ca in vremurile de demult sa fi fost sacrificati chiar oameni; la noi exista zicala "Ignatul are randuit sa moara negresit un om de ziua sa" ceea ce ar putea fi o urma a ancestralului ritual de sacrificiu uman. Numele acestei zile - Ignatul - vine de la focurile pe care se sacrificau animalele, "ignis" inseamna "foc".

Citeste...

 

Religie

Articol De unde vine Mos Nicolae ? - 6 Decembrie

2014/11/30 17:17:36

De unde vine Mos Nicolae ?
Superstitiile zilei de 6 Decembrie

Ideea de "Mos Nicolae" a aparut cu multe mii de ani inainte, in Scandinavia, unde se spunea ca zeul lor suprem, Odin, aducea copiilor daruri. Si in nordul Germaniei se spune ca cel caruia acum ii spunem Mos Nicolae, era atunci zeul Thor, care conducea o caleasca trasa de doua capre numite Cracker (Spargatorul) si Cruncher (Rontaila). Numeroase popoare cunosc in traditia lor pe Mos Nicolae sub diverse forme. La crestinii din Ghana, mosul vine din jungla, in Hawai vine cu barca, in Danemarca soseste cu o sanie trasa de reni si cu elfi care-l ajuta. Polonezii spun ca darurile din ghetutele copiilor vin din stele, ungurii sustin ca ingerii aduc copiilor bomboane sau nuieluse, iar in Siria darurile sunt aduse de o camila tanara. La noi se spune doar ca Mos Nicolae aduce daruri copiilor cuminti si nuieluse celor rai.

Citeste...

 

Religie

Articol Noaptea Sfantului Andrei - noaptea zilei 30 Noiembrie

2014/11/22 13:36:14

Noaptea Sfantului Andrei - 30 Noiembrie

Se spune despre noaptea zilei 30 Noiembrie ca atunci, ordinea cosmica este rasturnata si lumea celor vii se intrepatrunde cu lumea spiritelor. Ziua de 30 era denumita ziua Lupului sau Godinetul schiop si multe din practicile ajunului acestei zile si din ziua respectiva se leaga de lupi. Dacii venerau Lupul, avandu-l ca simbol pe steagul lor de lupta, sarbatorindu-l in ajun si in ziua respectiva. Se spune ca daca in aceasta noapte vitele mugesc, asta inseamna ca vin lupii; pentru a le feri de lupi gospodarii fac o cruce din ceara si o lipesc pe cornul drept al vitelor. Iata cum descrie Vasile Alecsandri Noaptea Sfantului Andrei... "Vin strigoii, se aduna / Parasind a lor secrii / Voi, crestinelor popoare / Faceti cruci mantuitoare / Caci e noaptea-ngrozitoare / Noaptea Sfantului Andrii!..."


Superstitii si obiceiuri

Denumita si Noaptea Strigoilor (mai multe despre Strigoi - click aici), noaptea zilei de 30 Noiembrie a dat numeroase superstitii care au devenit apoi obiceiuri. Exista superstitia ca in aceasta noapte lupul isi poate indoi gatul, "isi vede coada", devine mai sprinten si prada nu-i mai poate scapa nicicum. Tot acum spiritele mortilor favorizeaza divinatia si toate actele magice. Este un timp nefast in care strigoii ies din cimitire si pocesc oamenii, le sug sangele, leaga sau iau potenta barbatilor, "strica" taurii, fura sporul vitelor, se joaca cu ursii si lupii. In ajun si ziua este interzis sa se lucreze in casa. Se spune ca Sf. Andrei imparte lupilor prada pentru iarna ce vine. Nu este bine sa maturi, tot din cauza lupilor, nici sa dai gunoiul afara din casa, sa nu dai cu imprumut nimic si nici macar sa nu dai de pomana. Se fac prevestiri meteo: daca este senin si luna plina, iarna va fi cu moina; daca noaptea este intunecata, prevesteste iarna grea; sau se pune o crenguta de mar in apa acum si pana la Sf. Vasile daca infloreste, va fi un an nou roditor.

Citeste...

 

Religie

Articol Ovidenie - 21 noiembrie - Intrarea Maicii Domnului in Biserica

2014/11/20 14:02:23

Ovidenie (21 nov.) - Obiceiuri si superstitii

Ovidenia, ziua intrarii Maicii Domnului in Biserica este socotita in popor drept zi magica. In aceasta zi se fac previziuni despre vreme si oamenii se impaca unii cu altii prin iertare. Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa respectiva poate fi buna de leac in diverse boli. Se spune ca in ziua de Ovidenie se deschid cerurile si, acum, cei neprihaniti cu duhul pot intelege "graiul" animalelor. De Ovidenie se ung usile si ferestrele cu usturoi impotriva relelor si a farmecelor care acum incep sa lucreze. Se fac pomeni pentru cei inecati si pentru cei morti fara lumanare. Cei care tin Ovidenia cred ca vor avea spor in hambare si belsug in casa; tot astfel se spune ca ologii se pot vindeca de Ovidenie. Considerata o zi magica, Ovidenia este tinuta cu sfintenie la sate.

Citeste...

 

Religie

Articol Batutul pernelor - Postul Craciunului

2014/11/10 15:56:28

Batutul pernelor
Obiceiuri si superstitii - Postul Craciunului
14 noiembrie - 24 decembrie


Obiceiurile sunt legate de Lasata Secului, cand se fac placinte cu branza, se bea vin si se mananca friptura. Dar superstitia spune ca daca pieptul gainii adusa la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa. Dimpotriva, pieptul slab al gainii prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.
In unele parti ale tarii, fetele mari care nu si-au gasit inca ursitul, procedeaza la "batutul pernelor"; se crede ca o astfel de "corectie" imblanzeste soarta, care le va aduce in prag petitori. Mai sunt cateva superstitii : se spune ca nu e bine sa arunci resturile de la masa de Lasata Secului decat spre Rasarit, altfel pasarile vor ciuguli toata recolta de boabe, pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos.
Alte superstitii se refera la treburile casnice ale femeilor : nu se coase, nu se toarce, nu se tese de Lasata Secului, pentru ca altfel gospodaria poate fi lovita de rele, de boli si distrugeri. Daca dai imprumut ceva din casa, superstitia spune, la sate, ca se vor inmulti lupii si vor cobori in sat. Acum se dau de pomana turte de malai pentru morti si vii.
Si - foarte important la tara - de acum incolo incep sezatorile.

*Despre Postul Craciunului aflati pe www.rugaciuni.ro


REDACTIA

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.


 

Religie

Articol 8 noiembrie - Sfintii Mihail si Gavriil

2014/10/31 16:40:12

8 noiembrie - Sfintii Mihail si Gavriil
Obiceiuri si superstitii

In ziua de 8 noiembrie se cinsteste intregul sobor al ingerilor, impreuna cu Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Despre Arhanghelul Gavriil stim ca este vestitorul lui Ioachim si al Anei, parintii Mariei, ca o vor avea pe aceasta, la batranete. De asemenea, Arhanghelul Gavriil a vestit-o pe Fecioara Maria ca va naste pruncul Tatalui Ceresc, pe Iisus, Salvatorul si Izbavitorul nostru. Arhanghelul Mihail este considerat ca fiind capetenia ostilor ceresti-ingeresti, acela care, la sfarsitul lumii va lupta cu diavolul si despre care se spune ca nu sta in Rai decat in Vinerea Mare si de Pasti, in restul timpului fiind in misiune pe pamant.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii si obiceiuri de Sf. Dumitru - 26 octombrie

2014/10/22 12:55:41

Superstitii si obiceiuri de Sf. Dumitru - 26 octombrie

Acum, se spune ca Sf. Dumitru desfrunzeste padurea si-i aduna pe toti la Focul lui Samedru, ciobanii coboara cu oile de la munte si toata lumea se pregateste pentru iarna. Exista superstitia printre ciobani, ca daca arunci un topor intre oi, iar langa el se va aseza o oaie alba, vremea va fi buna si, dimpotriva, daca oaia este neagra, va fi iarna grea. De Sf. Dumitru se aduna cu totii la Sarbatoarea recoltei ; se fac focuri mari si se dau la vale roti "de foc", de fapt, roti din paie si fan, carora li se da foc. In aceasta zi - 26 octombrie - iarna este "descuiata" si, in afara de focurile rituale, femeile daruiesc copiilor covrigi, mere, nuci si fructe uscate, iar barbatii scot taciuni din foc si-i arunca spre livezi, pentru ca anul urmator sa aiba recolta bogata de fructe.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii legate de Sfanta Fecioara Maria

2014/8/31 13:58:52

Superstitii legate de Sfanta Fecioara Maria

15 August si 8 Septembrie

In popor se spune ca daca vrei sa "sameni" trebuie sa incepi dupa Adormirea Maicii Domnului. De altfel, cele doua date in care sunt praznuite nasterea si moartea Sfintei Fecioare Maria, sunt socotite ca sfarsitul verii si inceputul toamnei, timpul cand oile incep sa coboare de la munte, incepe sezonul nuntilor si lucrarile agricole de toamna. Tot acum ia sfarsit postul ; care are reguli fixe de ce anume trebuie sa se manance in fiecare zi a saptamanii, iar oamenii isi cauta iertarea unii-altora pentru a-si purifica si sufletele, nu numai trupul. Credinta in Sfanta Fecioara Maria este mare si praznicele sale sunt tinute cu sfintenie ; cu atat mai mult postul, iertarea si datinile. Dar aceste datini nasc superstitii care insotesc toate cele de mai sus si ele sunt urmate cu aceeasi "sfintenie". Iata cateva dintre ele.

Citeste...

 

(1) 2 »
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Nu orice intrebare merita raspuns Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA – tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism