Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Superstitii din intreaga lume

Articol Islanda - Superstitiile in cultura popoarelor ( 13 )

2013/2/7 12:27:08

Superstitiile in cultura popoarelor ( 13 )
ISLANDA - tara cea mai superstitioasa

Islanda este o tara insulara din Europa de Nord, cu o populatie de numai 313.000 de locuitori, cu o suprafata de 103.000 km patrati, cu capitala la Reykjavik. Este o tara cu o bogata activitate tectonica, cu multi vulcani si ghetari mai mari sau mai mici, zguduita des de cutremure si inconjurata de fiorduri, ca o dantelarie naturala; gheizerele si apele geotermale fac deliciul turistilor, caci Islanda atrage anual un numar de turisti egal cu populatia tarii. Este de mentionat ca locuitorii sai nu prea cunosc saracia si sunt un popor civilizat si bland. Islanda se mandreste cu primul parlament din lume, infiintat in anul 930; iar ca o ciudatenie, in aceasta tara nu exista cai ferate. Ar mai fi multe de spus despre aceasta mica tara, dar ne oprim aici, ca sa intram in subiect.


Elfii - poporul "ascuns"

Islandezii considera ca elfii, supranumiti poporul "ascuns", sunt o populatie conlocuitoare, care vietuieste in stanci, pietre sau ape. Ei spun ca nu ii vedem deoarece - desi locuiesc impreuna cu ei - insa, in alta dimensiune. Superstitiile merg mai departe si afirma realitatea unor altor popoare: troli, pitici etc. care ar trai in acele locuri, de asemenea, in dimensiuni diferite.
Legenda spune ca la un moment dat, Dumnezeu i-a vizitat pe Adam si Eva. Acestia I-au aratat gospodaria si copiii; Dumnezeu a intrebat daca mai au si alti copii, iar Eva - care mai avea copii, dar nu ii aratase pentru ca nu avusese timp sa-i spele si i-a fost rusine sa-i arate murdari lui Dumnezeu - a zis ca "nu". Atunci Dumnezeu s-a maniat, caci El stia ca mai sunt si alti copii, si le-a spus: "Ce omul ascunde de Dumnezeu, Dumnezeu va ascunde de om". Din acesti copii ascunsi a luat nastere poporul elfilor, "poporul ascuns".
Se spun povesti frumoase despre ei, insa, cele mai numeroase se refera la locuintele elfilor, pe care nu e bine sa le atingi sau sa le strici.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Australia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )

2008/12/3 21:41:49

Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )
Superstitii din Australia

Australia, cel mai mic continent, una dintre cele mai mari tari, este populata in majoritate, cca. 92%, cu populatie provenita din britanici, iar restul este formata din aborigeni, asiatici si alte natii. Astfel stand lucrurile si tinand cont de faptul ca o buna perioada de timp, cam pana dupa cele doua razboaie mondiale, in aceasta tara au existat restrictii de imigrare pentru non-europeni, cultura Australiei, deci si superstitiile care fac parte din aceasta, este de sorginte britanica. Faptul ca ciudatele animale, necunoscute pe alte continente, cum ar fi cangurul, ornitorincul, ursuletul koala, cainele dingo si altele, nu au dat nastere la alte superstitii, se datoreaza tocmai faptului ca noii veniti, incepand cam de la 1788, aveau o zestre buna de superstitii proprii, pe care le-au adus cu ei din Marea Britanie si pe care, doar le-au adaptat conditiilor din Australia.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Grecia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 11 )

2008/11/16 20:48:42

Superstitiile in cultura popoarelor ( 11 )
Superstitii din Grecia

Cultura Greciei s-a perpetuat de-a lungul mileniilor, incepand cu civilizatiile miceniene si minoene, continuand cu Grecia antica si Imperiul Bizantin, s-a transmis si a continuat sa supravietuiasca sub dominatia otomana ; inca de atunci zestrea culturala a Greciei a pastrat intre altele si superstitiile ; acestea s-au perpetuat si dupa cucerirea independentei si crearea statului grec modern. Sa vedem, mai intai, cateva dintre superstitiile grecilor antici. La vechii greci, protectoarea familiei era considerata zeita focului, Hestia, despre care se credea ca salasluieste in focul vetrei, foc ce se aprindea in vremea aceea prin frecarea a doua lemne sau cu ajutorul unei oglinzi ; o veche superstitie, care inca se pastreaza la sate, este aceea ca fata maritata devine stapana casei abia dupa ce aprinde focul in vatra pentru prima oara, pentru ca astfel zeita focului sa o cunoasca. Alte superstitii din Grecia antica ; Plinius cel Batran recomanda sucul unei anumite plante, ca mijloc sigur pentru a naste baieti ; aceasta superstitie este cunoscuta si astazi, dar acum planta respectiva este folosita in apa cu care se spala femeia gravida ; superstitia spune ca si ciulinii pot influenta sexul copilului nenascut. O alta superstitie din vremea lui Aristotel spune ca hiena isi schimba sexul in fiecare an.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol America - Superstitiile in cultura popoarelor ( 10 )

2008/11/11 23:28:55

Superstitiile in cultura popoarelor ( 10 )
Superstitii din S.U.A.

Ca si la alte popoare, exista si superstitii ale poporului american ; poate mai "pestrite", datorita modului de formare al acestui popor, prin amalgamare ; poate mai influentate de traditiile, obiceiurile si superstitiile altor popoare, din care unii sau altii dintre ei se trag ; poate sunt superstitii care au aparut in diverse momente ale drumului spre Vest al primilor colonisti ; poate unele influentate de cultura negrilor adusi cu sute de ani in urma pe aceste meleaguri ; poate altele nascute chiar in epoca moderna ; cine stie... Dar este cert ca existe multe superstitii in S.U.A.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Brazilia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )

2008/10/29 19:31:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )
Superstitii din BRAZILIA

Cand spui Brazilia, gandul te duce la samba traditionala, la fotbalul care se invata de la varste fragede pe nisipurile plajelor, la cafeaua care s-a raspandit in toata lumea si, bineinteles, la vestitul Carnaval de la Rio, care are loc in fiecare an, inainte cu 40 de zile de Pastele catolic si care scoate in strada toata suflarea braziliana, ale carei randuri se ingroasa, in perioada respectiva, cu miile de turisti straini, veniti din toate colturile lumii, sa asiste la eclatanta (stralucitoarea) intrecere a scolilor de samba. Brazilienii sunt recunoscuti ca mistici ; cerul si fantasmele, mai mult ca orice, sunt mai aproape de sufletul lor ; si, bineinteles, sunt superstitiosi.
Iata un scurt istoric al principalelor superstitii braziliene :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol India - Superstitiile in cultura popoarelor ( 8 )

2008/10/12 14:09:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 8 )
Superstitii din INDIA

India, camin al civilizatiei hinduse, colonizata in secolul al XIX-lea de englezi si-a castigat independenta in 1947. Hinduismul este practicat de cca. 80% din locuitori si este mai mult decat o credinta, este un mod de viata. Capitala Mumbai, numita in trecut Bombay, adaposteste Bollywood-ul, capitala filmului indian ; orasul Bangalore este centrul IT-ului indian, iar in Chennai se afla una dintre cele mai mari catedrale crestine, cladita pe mormantul Sfantului Apostol Toma, care a venit aici in anul 52 d.Chr. ; se afla aici sulita cu care acesta a fost ucis. Taj Mahal-ul este emblema turistica a Indiei, cel mai extravagant monument al iubirii construit vreodata ; floarea nationala a Indiei este lotusul, medicina traditionala indiana este Ayurveda iar tigrul este simbolul national, fiind considerat un animal gratios, agil si puternic. In India supravietuieste din vechime sistemul castelor, iar pe strazi se plimba nestigherite vacile sfinte ; in templele lui Shiva exista obeliscuri reprezentand falusul, carora credinciosii i se inchina. Bucataria indiana foloseste intens condimentele ( Cristofor Columb a descoperit America incercand sa gaseasca drumul spre India condimentelor ) curry, cardamon, scortisoara, coriandru, sofran, menta, iar in unele prajituri, iaurturi sau ciocolata, chiar... cannabis-ul ; in fine, in India exista sarbatoarea serpilor, cu fachirii lor cantareti. Sunt cateva informatii sumare, fara de care ne va fi greu sa le pricepem superstitiile ; fiindca India adaposteste numerosi zei, numeroase traditii, numeroase superstitii, fiind locul de bastina al unei civilizatii vechi de cinci milenii. India este casa diversitatii si patria contrastelor.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Japonia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )

2008/10/3 12:58:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )
JAPONIA

Minunata Japonie, cu frumoasele ei traditii : ceremonia ceaiului si teatrul Kabuki, gradinile japoneze, pline de liniste si reculegere, care reprezinta intreg universul cu toate elementele sale, cu lanternele sale si figurile origami, cu chimonoul traditional si codul samurailor... Se putea oare, ca pe langa traditii sa nu existe superstitii ? Exista si sunt legate de diferitele aspecte ale vietii, de numere, de zile, de mancare, de religie si ceremonii. Despre toate acestea veti citi in cele ce urmeaza.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Germania - Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )

2008/9/16 16:28:48

Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )
GERMANIA

Cineva spunea ca noi, romanii, avem multe superstitii, iar alte popoare n-ar avea ! Este gresit sa credem asta ; toate popoarele au superstitii, unele chiar comune cu altele, sau, in orice caz, foarte asemanatoare. Astazi vom vorbi despre unele superstitii din Germania si vom vedea ca unele dintre acestea seamana cumva cu ale noastre. Asa, de pilda este superstitia cu 13 persoane la masa, numai ca in Germania se completeaza aceasta; daca sunt 13 persoane la masa, cea care sta cu fata la o oglinda, va muri in anul acela. De asemenea, superstitia spune ca daca porti o panglica albastra, esti protejat de ghinion ; sau, de vei vedea o stea cazatoare pe 10 august - de Sfantul Laurentiu - iti vei visa alesul sau aleasa. Cei din Germania cred ca pe unde trece o lehuza, va cadea traznetul si grindina, pentru ca lehuza este considerata "necurata" pana la molifta de 40 de zile, daca are un baiat si 80 de zile daca nou-nascutul este o fata. Oricum, ea nu iese din odaia ei inainte de 9 zile, pentru ca altfel va avea necazuri si ea si copilul. O alta superstitie spune ca nu e bine sa arunci orez peste miri, ci flori, pentru ca acestea sa le faca viata mai buna. O alta categorie de superstitii, sunt cele legate de Iarna sau Solstitiu. Acestea sunt, pe cat de amuzante, pe atat de interesante. Iata-le :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Franta - Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )

2008/9/8 20:34:08

Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )
FRANTA

Superstitiile pot fi gasite la toate popoarele si cel francez nu face exceptie. Vom constata ca in superstitiile francezilor se pot regasi si unele foarte asemanatoare cu cele pe care poporul roman le cunoaste si le respecta. Sa vedem care sunt cateva dintre acestea.

Superstitii din Vosgi

Se spune ca in regiunea Vosgilor, o femeie insarcinata nu trebuie sa fie nasa, deoarece ea poate muri in acel an, ca si copilul sau.
Daca un caine vagabond latra, din senin, langa o casa, el prevesteste moartea unei persoane care locuieste acolo. La fel si strigatul unei cucuvele. In unele locuri, acest latrat sau strigatul cucuvelei, sunt interpretate ca fiind un suflet in suferinta, in purgatoriu, care are nevoie de rugaciune.
Se spune ca daca Craciunul cade intr-o zi de vineri "cimitirul isi cere partea" adica, in acel an, mortalitatea va fi mare.
Daca o fata vroia sa-si afle sortitul, o prietena apropiata trebuia sa puna un mar in cutia sa de lucru ; apoi, sa-l dea fetei sa-l manance in seara de Sfantul Andrei si, inainte de culcare, aceasta trebuia sa spuna : "Sfinte Andrei, fa-ma sa-l vad pe cel sortit mie !" si tanarul ii era aratat in vis.
Daca o fata se marita inaintea surorilor mai mari, ea trebuia sa le dea in ziua nuntii, cate o oaie in dar ; neindeplinirea acestei cutume atragea multe nenorociri.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Anglia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )

2008/8/22 19:10:47

Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )
ANGLIA

Superstitiile sunt lasate din generatie in generatie de catre nemuritoarea traditie. Ca si alte popoare, locuitorii Angliei, Irlandei, Scotiei, Tara Galilor, pastreaza aceasta comoara si o transmit mai departe. Shakespeare, Marele Will, a scris despre o superstitie care s-a pastrat din vremea romanilor, destul timp ca sa auzim si noi de ea, si anume, superstitia ca viitorul poate fi descifrat prin consultarea maruntaielor de animale. El a descris-o in nu mai putin celebra piesa "Iulius Cezar", iar confirmarea ei nu a intarziat sa apara : marele Cezar, increzandu-se mai mult in maretul sau destin decat in superstitie, a respins averizarea si a mers la intalnirea cu moartea. Omul simplu era mai direct ; el respecta superstitia si, se pare ca o face si astazi. Sunt multe superstitii respectate de popoarele anglo-saxone, generate de anumite evenimente, de zile importante ca, Anul Nou sau ziua nuntii, superstitii legate de vreme, de obiecte, in sfarsit, se pare ca exista superstitii in legatura cu orice. Vom parcurge impreuna cateva superstitii anglo-saxone si vom incepe cu...

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol China - Superstitiile in cultura popoarelor ( 3 )

2008/8/15 11:41:14

Superstitiile in cultura popoarelor ( 3 )
CHINA
Feng Shui, Olimpiada, cifra 8 si mascotele FWUA

Odata cu cea de a 29-a editie a Jocurilor Olimpice de la Beijing, civilizatia si cultura, traditiile si superstitiile Chinei, au intrat in atentia celorlalte populatii ale globului pamantesc. Desi noi descoperim abia acum anumite aspecte ale vietii chinezilor - printre care, superstitiile se afla la loc de cinste - poporul chinez mosteneste aceste superstitii din vremuri imemoriale si, de-a lungul veacurilor, recunoscuta intelepciune orientala le-a pastrat si le-a transmis urmasilor. Asa au ajuns si la noi. Aproape toata lumea a auzit de Feng Shui, nu insa si de superstitiile legate de geomantia chineza. Si mai interesante sunt supersitiile legate de cifra 8 si, nu in ultimul rand de mascotele FUWA. In contextul celor scrise in acest intro, va invitam sa cititi un amplu material despre superstitiile poporului chinez.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Italia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )

2008/8/10 17:26:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )
ITALIA

Lista superstitiilor si credintelor legate de obiecte si comportamente poarta-noroc sau poarta-ghinion, urmata de cateva comentarii personale:

INEL
- aduce noroc sa porti un inel cu piatra de nastere
- daca verigheta nuptiala este pierduta, pentru a evita ca nefericirea sa cada asupra cuplului, trebuie imediat cumparata alta care va trebui pusa pe inelarul partenerului, ca si in timpul ritualului nuptial

PROSOP
- nu folositi amandoi acelasi prosop, cu siguranta o sa va certati

SARUT
- se crede ca o fata nu se va casatori niciodata daca dupa ce a sarutat un barbat cu mustata ii ramane un fir de par pe buze

CANDELE
- este aducatoare de rau picatura de ceara ce se prelige pe lumanare
- mirii din localitatea Crana (Novara) odata terminat ritualul nuptial, sufla impreuna pentru a stinge doua lumanari. Daca le sting in acelasi moment, vor trai mult timp impreuna. Daca nu, e semn de vaduvie.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Romania - Superstitiile in cultura popoarelor ( 1 )

2008/7/24 17:21:28

Superstitiile in cultura popoarelor ( 1 )
ROMANIA

Poporul roman este mare maestru in superstitii si inca, de obicei in mediul rural, exista multe superstitii legate de vreme ; si este firesc sa fie asa, atata timp cat recoltele depind de ea. Iata cateva dintre aceste superstitii.
Se spune ca, daca in luna februarie ploua cu tunete si piatra, toamna care urmeaza va fi bogata si imbelsugata ; daca ploua in aprilie inseamna ca viile vor avea rod din belsug. Se mai spune ca daca ploua de Florii, va ploua si de Paste, iar daca ploua in Saptamana Pastelui, fructele nu vor rodi sau vor fi foarte putine. O vorba romaneasca spune ca daca "ploua in mai - vom avea malai". Daca luna iunie este insorita, se spune ca va fi belsug de grau. Superstitia spune, pe buna dreptate, ca daca ninge in octombrie, toamna va fi scurta si capricioasa si, daca in noiembrie este seceta, nici nu ninge, nici nu ploua, iarna va fi lunga si grea.

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism