Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Obiceiuri populare

Articol Noaptea Sanzienelor - Obiceiuri si superstitii

2015/6/21 16:18:16

NOAPTEA SANZIENELOR
Obiceiuri, superstitii

Singura sarbatoare pagana pe care traditia populara sateasca o sarbatoreste la solstitu de vara, o regasim in calendarul crestin-ortodox la 24 iunie - Sanzienele sau Dragaica. Unele surse spun ca numele vine de la Santa Diana zeita romana a vanatorii si padurilor; altele spun ca-si trag numele de la micile flori de camp, galben-aurii cu miros dulce, suav - sanzienele. Li se mai spune Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii - Dragaicele. Spre deosebire de iele, care sunt zanele rele ale padurii, Sanzienele sunt zane tinere si frumoase, blande si vesele. Se mai spune despre ele ca-i ajuta pe oameni sa se tamaduiasca, sa-si gaseasca perechea sau sa afle viitorul recoltei.
Tot ele, se spune, "amutesc cucul" ; el canta prima oara de Blagovestenie, cam pe 25 martie si continua sa cante timp de 3 luni si apoi, brusc, spre sfarsitul lunii iunie, in perioada solstitiului de vara, cantecul cucului inceteaza. Cantatul cucului - se spune - dezvaluie oamenilor cat mai au de trait si, fiindca numai Dumnezeu stie cat ii e dat omului sa traiasca, ele ii iau cantul. Pe seama lor circula in popor proverbul "cine le vede nu le crede, cine le-aude nu le raspunde". Se mai spune ca in noaptea de 23/24 iunie Sanzienele danseaza, plutesc pe Pamant si indeplinesc ritualuri benefice pentru locuitorii sai. Sanzienele sunt denumite in Dobrogea, sudul Moldovei si Muntenia - Dragaice sau Dragaica sau Sanziana, Mireasa, Imparateasa ori Regina holdelor. Ritualurile Dragaicei sunt identice cu cele ale Sanzienelor din Oltenia, Banat si Transilvania, iar cel care a descris pentru prima data acest obicei a fost Dimitrie Cantemir.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Legenda Sanzienelor

2015/6/19 0:00:03

Legenda Sanzienelor

Sarbatoarea de Sanziene (solstitiu de vara) este si o sarbatoare a dragostei, solara si lunara in acelasi timp. Diverse ritualuri au loc atat in zori cat si in plina zi, sub lumina si focul astrului datator de viata, cat si pe inserate si in taina noptii, sub lumina clara a lunii. Atunci, la solstitiu, soarele danseaza pe cer, iar jos, pe pamant, un alt dans se naste: dansul Sanzienelor. Ceea ce este sus este si jos... In aceasta zi de cumpana intre doua mari intervale ale Timpului, in sate se practicau ritualuri pentru fertilitate, pentru protectie, pentru tamaduire. Multe s-au pierdut, s-au atenuat ori si-au pierdut din intelesul originar. De ce? Pentru ca omul s-a indepartat de natura, s-a instrainat, a inlocuit vechiul stil de viata cu unul nou, mai tehnic, a alungat intuitivul. Dar, dupa cum stim, tot ceea ce reprimam are tendinta sa revina la suprafata atunci cand ne asteptam mai putin...

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Legenda fara sfarsit - Dochia, Babele si Mosii (1 - 9 martie)

2015/2/26 14:38:45

Legenda fara sfarsit

Dochia, Babele si Mosii (1 - 9 martie)

Nesecatul izvor de datini si obiceiuri romanesti ne-a lasat mostenire legenda fara sfarsit a Babei Dochia spun "fara sfarsit" deoarece ea se repeta in fiecare an si asa va fi, probabil, pana cine-stie cand... Superstitia spune ca in perioada 1 - 9 martie romanii isi aleg cate o zi din saptamana, de regula ziua in care s-au nascut, luni sau joi sau alta zi, si ca, dupa cum va fi ziua: noroasa, insorita, geroasa, ploioasa, calda, asa va fi tot anul celui ce si-a ales ziua respectiva. Aceste zile sunt asa-zisele BABE.
Legenda spune ca Dochia avea o turma de oi data in grija unor flacai. La sfirsitul lui februarie, acestia rataceau pe munte oile, iar Dochia, furioasa, ii pedepsea si pleca, pe un ger cumplit, imbracata cu 9 cojoace, sa-si caute oile pe munte. A mers ce-a mers si in prima zi a lepadat un cojoc fiindca se incalzise si oile tot nu le gasise. In a 2-a zi vremea s-a indreptat si Baba Dochia a mai lepadat un cojoc si a blestemat zeii care tot schimbau vremea. In a 3-a zi la fel. Si asa pana-ntr-a 9-a cand lepadase toate cojoacele din cauza vremii frumoase, isi gasise oile si voia sa coboare in sat. Dar Martie, suparat de blestemele Dochiei, a luat cu imprumut de la frate-sau Februarie, un ger napraznic pe care l-a abatut asupra Dochiei cea fara de cojoace, inghetand-o de vie. Alte legende spun ca a fost prefacuta in stana de piatra; chiar muntii nostrii Bucegi poarta o astfel de piatra numita BABELE.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Seceta, paparudele si caloianul

2014/8/16 13:35:16

SECETA, PAPARUDELE SI CALOIANUL


Cu origini in stravechile mistere tracice, datina "paparudelor" este o invocare rituala a ploilor, facuta la vreme de seceta in mai toate regiunile tarii, cu deosebire in cele mai amenintate de seceta, cum sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea, dar care se regasesc si in Moldova si Campia Transilvana.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Superstitii populare despre moroi, strigoi, varcolaci si pricolici

2013/9/28 16:14:06

Superstitii populare despre
moroi, strigoi, varcolaci si pricolici


Cu putin timp in urma, mass-media de la noi (si, probabil, nu numai), a "vuit" de o intamplare de prin Oltenia, unde satenii au dezgropat un "moroi", dand foc inimii acestuia, iar cenusa amestecata cu apa (probabil, sfintita) a fost bauta de rudele mortului pentru a fi ferite de nenorociri si "bantuire"!
Dar ce este un moroi? Credinta populara romaneasca crediteaza pe morti cu puterea de a bantui - adica de a umbla pe aceasta lume dupa moarte - si a speria rudele, dusmanii si uneori chiar prietenii. Acestora, spun taranii, li se intampla numai lucruri rele din pricina moroilor: vitele se imbolnavesc, recoltele se imputineaza, pomii nu mai rodesc, iar oamenii sufera de diverse boli sau necazuri. Pentru a se feri de astfel de situatii nefericite, exista "din batrani" mai multe cai de a te pazi. Daca exista cea mai mica suspiciune ca mortul ar putea deveni moroi, taranii infig in mormantul proaspat, doi tarusi mai lungi, inclinati in forma de cruce.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Italienii nu se tem de cifra 13, ci de 17 ; Nu bat in lemn, mai degraba in fier

2013/9/18 16:44:30

Italienii nu se tem de cifra 13, ci de 17.
Nu bat in lemn... mai degraba in fier...


Daca ne plimbam pe strazile din centrul istoric al orasului Napoli sau al altor orase din Italia, in cartierele mai cunoscute, putem vizualiza cateva standuri sau mici magazine unde se vand mii de mici "purtatoare de noroc": brelocuri sau pandantive in forma de corn, potcoava, trifoi cu patru foi, sau chiar sub forma unui om cu cocoasa. Se vand cu sutele, oricine are cate unul in buzunar sau acasa.
Dar suntem cu adevarat atat de superstitiosi in Italia? Nu se poate manca la masa in 13, trebuie sa treci prin alta parte daca vezi o pisica neagra, grija mare la spargerea unei oglinzi pentru ca vor fi 7 ani de nenorociri ... si asa mai departe. Unele superstitii au un scop precis si anume unul cultural. A varsa ulei sau sare de exemplu e aducator de soarta rea: acest lucru pentru ca este vorba despre doua produse de prima importanta pentru a te hrani si deci pentru a supravietui.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Superstitii originare din Regiunea Siciliei - Italia

2013/9/5 15:32:33

Superstitii originare din Regiunea Siciliei - Italia

Cei nascuti in zi de vineri nu pot fi vrajiti

Pentru multe persoane vinerea este cunoscuta ca o zi nefasta dar pentru sicilieni nu. Inca din antichitate se stia ca, cei nascuti vineri ar fi privilegiati: erau stiuti drept puternici, viteji/valorosi, isteti, vicleni si aveau o putere incat puteau manui serpi veninosi de orice fel si nu se temeau de lunatici (dupa credintele populare, sunt acele persoane care in anumite nopti dobandesc instinte de lup, conservand totusi infatisarea umana).
"Vinerelul" asa este numit cel nascut intr-o astfel de zi, are chiar si puterea de a vedea lucrurile oculte si de a profetiza viitorul. Spiritele rele nu au nici o influenta asupra sa. Cine se naste vinerea nu poate fi vrajit si poate chiar sa locuiasca intr-o casa invadata de spirite, fara a fi insa deranjat de acestea.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Nunta la romani

2012/1/29 22:01:41

NUNTA LA ROMANI
Datini, obiceiuri, superstitii

In prima jumatate a secolului trecut, cand s-a nascut cel ce scrie aceste randuri, orasele erau mici targuri, iar satele erau mari si infloritoare. Satenii au fost ( si sunt, atatia cati au mai ramas ) mari pastratori de datini, obiceiuri, superstitii. De multe ori, hotarele dintre acestea erau atat de intrepatrunse, incat ele se confundau. Satul ! Acesta a fost vatra natiei ; bogatia folclorului ( acum pierduta, sau - in orice caz - saracita ) acolo era conservata cu grija. Respectul pentru traditie era de necontestat, iar superstitia era urmata cu sfintenie, caci bunul-simt recunoscut al taranului roman urma neclintit dictonul "crede si nu cerceta". Ei credeau in superstitie avand zestrea milenara de exemple care demonstrau ca : da, e bine sa tii cont de ea ! Astfel, in majoritatea lor, nuntile, chiar ale orasenilor cu radacini acolo, se tineau la sate, unde exista siguranta ca odata, candva, vei putea spune ca "a fost o nunta ca-n povesti, care-a tinut trei zile si trei nopti". De ce "ca-n povesti" ?

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism