Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in luna IANUARIE (Gerar)

2014/12/28 22:19:32

Superstitii si obiceiuri in luna IANUARIE (Gerar)

Numita in popor Gerar, Ghenarie, Calindariu sau Carindar, luna ianuarie este inceputul unui nou an, luna bogata in superstitii si obiceiuri populare. Aceasta luna prilejuieste cele mai multe superstitii legate de prevestirea vremii de peste an ; astfel, se spune ca daca ianuarie este cald, atunci greul vine in februarie, sau daca este frig in ianuarie - va fi cald in iulie. Se spune ca daca in saptamana dintai dupa Anul Nou picura streasinile, atunci vara poamele vor fi viermanoase. Daca in ianuarie este ger bun, atunci va fi vara calduroasa, iar daca in luna asta va fi vreme domoala, vara va fi ploioasa.

1 ianuarie - Anul Nou si Sfantul Vasile

Integrandu-se in perioada sarbatorilor de iarna, inceputa la Craciun, obiceiurile si superstitiile acestei zile, care au drept scop colindatul, revin la preocuparile vietii taranului : muncile agricole, fertilitatea campului, viitoarele roade bogate. Cele mai importante texte magice ce se rostesc acum sunt Semanatul, Plugusorul, Plugul cel mare, Vasilca, texte cu valoare augurala bazata pe principiile "magiei primei zile" ; in aceeasi categorie sunt si colindele ce vizeaza bunastarea, fizica si materiala a oamenilor : Sorcova si Colindele Sfantului Vasile care se adreseaza celor apropiati, cunoscutilor, prietenilor, urandu-le acestora sanatate si putere de munca. Sunt obiceiuri frumoase, in parte uitate astazi, incepand cu Colindatul cu Vasilca (Siva) ; se obisnuia ca tiganii sa impodobeasca cu margele si panglici o capatana de porc si sa colinde cu ea la casele gospodarilor, ei primind carne, alte bucate si bani.


Mehedinti este obiceiul zis Masa Moasei ; parintii vin cu copiii mici la moasa, care ii trece printr-un colac impodobit, urandu-le : "Ca la ziua de azi, la anul si la multi ani ! Sa creasca si sa traiasca, cu noroc sa se hraneasca !", apoi urma petrecerea. Semanatul : daca in ajunul zilei de 1 ianuarie s-a umblat cu plugul si s-a arat, in aceasta zi se umbla cu semanatul. Flacaii umbla cu traiste cu grau pe umeri, merg pe la case si seamana ; gospodinele strang dupa ei boabele de grau semanate sau spicele de grau aruncate, care vor fi de folos contra boalelor. Alt obicei este Dezlegarea anului, un obicei savarsit in colectiv de grupuri mici sau cete de flacai, care umbla pe ulita colindand cu buciume, bice sau oale, pentru a inlatura relele : seceta, taciunele de grau, insectele si animalele daunatoare. Feciorii dezleaga atunci si caslegile (cununiile) cu descantecul "Slobozim caslegile/Sa maritam fetele/Umblati feciori/Sa vie petitori".


Superstitii de 1 ianuarie

Ziua de 1 ianuarie a nascut diverse superstitii : se spune ca atunci se innoiesc toate si toate trebuie sa fie bune. Daca in ziua aceea pui gand bun la toate si le menesti tuturor de bine, iti da Dumnezeu sanatate, bucurie, noroc si spor. Nu e bine sa fierbi gaina in aceata zi, caci precum gaina racaie cu gheara tot inapoi, tot asa vor merge lucrurile inapoi ; e bine sa fierbi cap de porc, caci el raneste cu ratul inainte si tot spre spor vor merge si treburile gospodariei. Alta superstitie spune ca daca, dupa ce te speli, iti stergi fata cu ban de aur sau argint, vei fi curat, sanatos si-ti prieste tot anul care incepe. Alta superstitie indeamna fetele sa se duca despletite la un mesteacan sau alt arbore si sa descante pentru maritis, pentru bunastare si petitori. In aceasta zi vanatorii impusca o tarca, ungand pustile cu sangele ei ; superstitia spune ca astfel vor avea noroc tot anul la vanat si nimeni nu le strica pusca. Exista superstitia ca daca in ziua de Anul Nou e ger mare si pe omat se vad stelute, e semn ca anul ce urmeaza va fi un an bun si vor fi multe cununii, sau, daca in ziua de Anul Nou se roseste cerul spre Rasarit, va fi an ploios, iar daca noaptea va fi lina si senina, an bun prooroceste. Si acum si inainte vreme, se scriau biletele care erau puse in placinta, asa-zisa placinta cu ravase ; cei care mananca placinta gasesc ravasele care le menesc pentru anul care vine. Tot in aceasta zi, copiii merg cu Sorcova ( click aici ).


De la 2 ianuarie la Boboteaza

Incepand din 2 ianuarie pana pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea ; preotul insotit de cantor care poarta galetusa cu apa sfintita si busuioc, umbla pe la case cu Iordanul. Dupa plecarea preotului, copiii, cu lumanarea aprinsa inconjoara casa, gospodaria si grajdurile pentru a fi ocrotite de impotriva fulgerelor, a mortii napraznice, precum si a altor necazuri. Superstitia spune ca lumanarea trebuie pastrata in casa pentru a fi reaprinsa in caz de pericole si necazuri mari in cursul anului ce urmeaza. Ajunul Bobotezei - prima mare sarbatoare a noului an - aduce cu sine obiceiul specific ajunurilor, deschiderea cerurilor si, implicit, aflarea ursitei. Tot in ajunul Bobotezei se Colinda cu Chiraleisa ; cete de copii cu clopotei, talangi si fiare vechi, sunand din ele si purtand la caciuli busuioc, brad si vasc, le canta gospodarilor : "Chiraleisa/Spic de grau/Pana-n brau/Oi lanoase/Vaci laptoase/Secara/Cat scara/Spicul/Cat voinicul". Superstitia spune ca e bine sa arunci boabe de porumb inaintea preotului cand vine cu Iordanul ca sa-ti oua gainile, iar cand pleaca sa maturi dupa el ca sa nu ai purici peste vara ; dar nu arunca gunoiul afara de Boboteaza ca iti arunci norocul.
Boboteaza sau Botezul Domnului, zisa si Iordanul sau Chiraleisa, este sarbatoarea care incheie ciclul sarbatorilor de iarna. Aceasta sarbatoare presupune mai multe obiceiuri, intre care : Iordanitul sau colindul cu Iordanul, cand cete de mascati colinda prin sate, apoi, Muiatul Ionilor care consta in udarea celor numiti Ion, sau Incurarea cailor, o intrecere a cailor care are loc la marginea satului. Ardeasca este obiceiul focului in jurul caruia se fac hore si se sare peste foc. Sunt mai multe superstitii de Boboteaza ; intre acestea aprinderea si saritul focului sau aprinderea unor petice si fluturarea lor, se crede ca apara de lupi, de serpi sau de rele sau de boale. In aceasta zi, exista superstitia ca daca fetele se duc la rau inainte de ivirea zorilor, se baga in apa si pun apa in cap de noua ori, descantand : "Apa curgatoare/Fa-ma iubitoare/Tinerii sa ma iubeasca/Batranii sa ma cinsteasca", vor avea noroc la petitori. Cine vede un cal alb de Boboteaza va avea noroc tot anul, iar fata care il vede, sigur se marita in acel an.


Alte obiceiuri si superstitii in ianuarie

Ziua Sfantului Ioan Botezatorul - 7 ianuarie - reprezinta punctul final al sarbatorilor de iarna. Este insotita de obiceiul Iordanitului femeilor sau Tontoroiu femeilor, care se intalneau, petreceau si apoi ieseau in sat si pe care barbat puneau mana il duceau la rau si-l udau. Iordaneala era facuta de feciori, care stateau la usa bisericii si luau pe sus oamenii, nelasandu-i pana nu le dadeau bani. Prin unele sate treceau Uratii pe la casele oamenilor si intindeau peste gard o prajina sa le fie puse carnati, friptura si de-ale mancarii. Superstitia spune ca cine lucreaza de Sant-Ion va fi lovit de foc, de fiarele padurii, de boli ; daca in aceasta zi va fi ger, vitele vor fi sanatoase peste an.
Alte superstitii : a treia zi dupa Boboteaza sa nu arunci cenusa din vatra, ca-ti mananca dihorul gainile. La 16 ianuarie este Sfantul Petre de iarna (cel Schiop), care deschide Anul Lupului, ce cuprinde Filipii de iarna, Filipii de toamna si Sf. Andrei ; este ziua cea mai importanta din Anul Lupului. Superstitia spuna ca cine nu tine aceasta zi va fi pedepsit de divinitatile meteorologice ale miezului iernii pastorale, Fulgeratoarele, cu fulgere, tunete si viscole, iar lupii ii vor ataca gospodaria. Si, in sfarsit, obiceiurile si superstitiile zilei de 30 ianuarie, Sfintii Trei Ierarhi sau Trisfetitele ; se spune ca la Trisfetite se schimba vremea ; superstitia cere sa tinem aceasta zi, fiindca altfel sotul/soata poate muri, se mai tine pentru fericirea fetelor si pentru a nu orbi. La 31 ianuarie sunt Filipii de iarna, ultima dintre cele trei zile ale lupului, consacrata patronului ei, Filip Schiopul. In aceasta zi, superstitia spune ca trebuie ascunsa sarea, sa nu ia cineva din ea, caci e rau de lupi si de paguba. Jumatate de zi nu se lucreaza, pentru sporul casei.


REDACTIA

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.


 
Versiunea pentru printare Trimite unui prieten
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism