Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in luna NOIEMBRIE (Brumar)

2014/10/31 16:40:25

Superstitii si obiceiuri in luna NOIEMBRIE (Brumar)

Noiembrie este numit in popor Brumar, deoarece este vremea brumei si promoroacei, sau Vinar adica luna vinurilor, caci in noiembrie este vremea fermentarii si limpezirii vinului in butoaie. In calendarele populare de pe vremuri erau multe sfaturi si povete legate de lucrarile gospodaresti ale acestei luni, dar si pentru practicile de medicina populara, descantece si sfaturi oraculare, prin care se puteau face farmece. Luna incepe cu ziua intaia, a doctorilor fara de arginti Cosma si Damian (click aici) ; un timp ritual cand sfintii sunt invocati in descantece de lingoare (febra tifoida) si de raul copiilor (epilepsie), deoarece sfintii tamaduiesc toate bolile.

Superstitii si obiceiuri de Sfintii Mihail si Gavriil

La 8 noiembrie este Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil (click aici), o zi importanta a calendarului ortodox, dar si a calendarului popular in care ziua este sarbatorita timp de trei zile, numite Capul Arhanghelului, Mijlocul si Coada. Ziua de 8 noiembrie este insotita de numeroase superstitii (click aici). Se obisnuieste acum sa se faca ofrande alimentare, precum si aprinderea de lumanari pentru vii si morti.


Se spune ca cine va lucra in una din aceste trei zile se va canoni mult pana sa-i iasa sufletul la moarte. Colacii si alimentele impartite acum sunt numite Mosii de Arhangheli. Zilele de 9 si 10 noiembrie sunt numite Filipii de Toamna si se tin si pentru a fi feriti de lupi. Magia populara spune ca de Filipi nu este bine a descanta, decat de purici.


Superstitii si magie de Sfantul Mina

La 11 noiembrie este Sfantul Mina si Ziua Talharilor, serbata atat de talhari cat si de cei pagubiti de acestia. Acum se desfasoara mai multe practici cu caracter magic, fiind vorba in principal de magia intoarcerilor, a faptelor hotilor, a lucrurilor furate, dar si de magia dragostei pentru intoarcerea inimilor ursitilor. In aceasta zi, femeile duc la biserica lumanari, pe care le lipsesc de sfesnice cu capatul care de obicei se aprinde in jos, ca sa se intoarca raul spre casa voitorilor de rau, intocmai cum au intors lumanarea ; fetele mari duc si ele astfel de lumanari, pe care le intorc si astfel le aprind, ca sa se intoarca spre ele inimile celor doriti.


Superstitii si obiceiuri de Lasatu' Secului

Lasatu' Secului pentru Postul Nasterii Domnuluiare loc pe 13 noiembrie. Ca si la Lasatu' Secului pentru Postul Mare, si acum se fac petreceri ; dar acum se "striga" tinerii ramasi necasatoriti si se fac doua focuri la cate un cap de sat, apoi baietandrii si flacaii coborau cu somoioage de foc spre casa, unde fetele si femeile incep sezatorile, torcand pentru panza camesilor. Superstitia spune ca trebuie sa se manance toata ciorba, caci altfel te prinde ploaia, pe tine, gospodaria si fanul strans in polog. Exista superstitia ca daca se lipeste gura sobei in aceasta zi, va fi legata si gura lupului. Gospodinele n-au voie sa coase, mai ales cu ata rosie, sa impunga in piele sau sa ia acul sau orice lucru ascutit in mana, sa nu macine, sa nu daraceasca lana, sa nu dea nimic cu imprumut, mai ales saraturi si foc, altfel vine lupul si-i mananca vitele si daca n-are ce manca il mananca pe om. Pentru a fi feriti de paguba, satenii tineau atarnata de lemnul cosului o secure timp de trei zile. Daca de Lasatu' Secului este vreme "moale", atunci primavara vom avea ploi multe.


Superstitii si obiceiuri de Ovidenii

Vom spune doar ca ajunul (20 noiembrie) acestei sarbatori, cea a Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, se petrece noaptea cu lumina si cu focuri aprinse. Tot acum incep sa "vada" si vrajitoarele, care incep sa acumuleze puterea demonica, iar fetele pot sa-si vada ursitul, prin intermediul unui mare numar de practici magice specifice. Se spune ca intr-o zi de Ovidenii s-ar fi nascut Iisus Christos. In seara de Ovidenii se noroceste anul ce urmeaza : daca sunt stele si e senin, anul va fi rau ; daca va fi lapovita, ninsoare, ger sau promoroaca, anul va fi bun. Se spune ca asa cum va fi vremea de Ovidenii, asa va fi toata iarna. Despre "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" mai puteti citi aici (click aici).


Superstitii si obiceiuri de Sfantul Andrei

Luna se incheie cu ziua de 30 noiembrie - ziua Sfantului Andrei. In afara de ziua propriu-zisa a Sfantului Andrei, foarte important este si Ajunul acestei zile. Este momentul in care se dezlantuie fortele malefice, dusmanii traditionali ai taranului ; intensitatea magica a noptii este subliniata si de pogorarea pe pamant a sfintilor-patroni ai lupilor, care le menesc acestora pentru anul care vine ; ajunul Sfantului Andrei este propice desfasurarii de practici magice cu caracter oracular. Cititi mai multe despre "Sfantul Andrei" si despre superstitiile acestei zile (click aici).


REDACTIA

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.


 
Versiunea pentru printare Trimite unui prieten
Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism