Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in luna IULIE (Cuptor)

2015/6/30 23:55:31

Superstitii si obiceiuri in luna IULIE (Cuptor)

Denumita popular luna lui Cuptor, luna Iulie se mai numeste si luna fierbintelilor si a coacerilor. Se spune ca asa cat e de cald in luna lui Cuptor, tot asa va fi de frig in Faur (sau Faurar, Februarie). Luna prin traditie consacrata secerisului, temerea principala a oamenilor era aceea de a nu-si pierde recolta obtinuta cu atata truda. De aceea, luna iulie este plina de zile in care este evitat lucrul, din dorinta de a nu chema grindina sau incendierea granelor.

Ana-Foca

In prima zi a lunii este Ana-Foca, o sarbatoare a focului, care poate cuprinde tot ce are mai de pret gospodarul. Se spune ca cine nu pazeste Ana-Foca si lucreaza la vie, soarele ii va dogori via si aceasta se va usca. Aceasta zi e rea de trasnet si de foc si se tine pentru a fi ferit tot anul de dauna prin foc sau prin roaderea lucrurilor din casa de catre soareci.

Citeste...

 

Religie

Articol Sf. Ilie, Datini, Obiceiuri

2015/6/30 23:53:57

SF. ILIE, DATINI, OBICEIURI
20 Iulie

In Marea Carte care este Biblia, se povesteste despre proorocul Ilie, care a trait in sec. al IX-lea i.Ch., pe vremea regelui Ahab. El preamarea pe Dumnezeu, traia in deplina neprihanire, prevestea seceta si aducea ploaia, totul cu ajutorul credintei sale nesmintite in Dumnezeu (1Regi 17-20 ; 2Regi 1-2). E bine sa cititi dvs. singuri aceasta frumoasa si adevarata povestire, pentru ca sfarsitul ei este minunat: Ilie este ridicat la cer si pus deoparte, deoarece el nu putea suferi moartea si, deci, nici invierea, ca fapt imposibil inainte de sacrificiul lui Iisus.
Ilie a fost "carutasul Raiului" si din goana lui arunca fulgere si traznete asupra pacatosilor si a dracilor de pe pamant. Dar cum "Dumnezeu nu doreste moartea pacatosilor, ci intoarcerea lor la credinta" (Ezechiel 33:11), Ilie continua sa "vaneze" doar dracii ascunsi pe pamant.

Citeste...

 

Vreme - Timp

Articol Eclipsele si superstitiile

2015/3/19 12:37:53

Eclipsele si superstitiile

Infricosati de orice manifestare a elementelor naturii: fulgere, eruptii vulcanice, cutremure, stramosii nostri cautau si gaseau de multe ori explicatii foarte "interesante" pentru a motiva producerea lor. Daca omul primitiv considera aceste manifestari ca fiind ale unor zeitati sau ca pe niste pedepse pentru faptele, actiunile lor, nici dupa trecerea timpului oamenii nu s-au lepadat de aceasta frica. Cu atat mai mult speriindu-i eclipsele, care oricum si azi iti dau fiori si neliniste. Considerandu-le "semne ceresti" aducatoare de calamitati, seceta, ciuma si altele, au cautat intotdeauna sa incerce sa priceapa cam ce anume inseamna.

Citeste...

 

Politica - Social

Articol Superstitiile politicienilor

2014/3/19 14:20:54

Superstitiile politicienilor

Cum spuneam : nimeni nu scapa de superstitii ! "Ilustri" nostri politicieni sunt si ei oameni si... nimic din ce e omenesc nu-i ocoleste ; astfel, am spicuit, de ici, de colea, cateva superstitii ale unora dintre ei, sub rezerva publicarii si a altor superstitii "politice", pe masura ce le vom afla.

"Esalonul II"

Vom incepe cu cativa dintre politicienii, poate mai putin cunoscuti, zisi "din esalonul II" si cu superstitiile acestora. Trebuie sa mentionam, totusi, ca sunt si unii care nu au superstitii, ca, de pilda, Gheorghe Falca primarul Aradului, care declara rituos ca n-are superstitii, pentru ca - spune el - este credincios. Si Eugen Dogariu, subprefect de Timis, declara ca nu e superstitios, dar... mai zice din cand in cand cate-un "Doamne fereste !" sa nu se intample ceva rau si... bate in lemn. Ca gest reflex, zice el. Ciprian Iftimoaiei, fost prefect de Timis, isi face cruce de trei ori daca-i taie calea o pisica neagra. El are si o superstitie "mostenita" de la bunici, care spune ca nu e bine sa te intorci din drum, ca-ti merge rau ; si nu se intoarce ! Dar bate in lemn pentru a indeparta ghinionul. Despre numarul 13 si ziua de vineri, spune insa ca, dimpotriva, ii poarta noroc. Ioan Cojocari, in 2008 inca secretar al Primariei, este foarte superstitios ; cand vede pisica neagra se intoarce din drum, vineri 13 este pentru el zi neagra, bate in lemn pentru indepartarea ghinionului si nu poarta culoarea neagra. Cand urca in avion, spune "Tatal Nostru" si se inchina de trei ori ; declara ca nu-i bine sa-ti iasa in cale fete bisericesti, preoti sau calugarite.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Nunta la romani

2012/1/29 22:01:41

NUNTA LA ROMANI
Datini, obiceiuri, superstitii

In prima jumatate a secolului trecut, cand s-a nascut cel ce scrie aceste randuri, orasele erau mici targuri, iar satele erau mari si infloritoare. Satenii au fost ( si sunt, atatia cati au mai ramas ) mari pastratori de datini, obiceiuri, superstitii. De multe ori, hotarele dintre acestea erau atat de intrepatrunse, incat ele se confundau. Satul ! Acesta a fost vatra natiei ; bogatia folclorului ( acum pierduta, sau - in orice caz - saracita ) acolo era conservata cu grija. Respectul pentru traditie era de necontestat, iar superstitia era urmata cu sfintenie, caci bunul-simt recunoscut al taranului roman urma neclintit dictonul "crede si nu cerceta". Ei credeau in superstitie avand zestrea milenara de exemple care demonstrau ca : da, e bine sa tii cont de ea ! Astfel, in majoritatea lor, nuntile, chiar ale orasenilor cu radacini acolo, se tineau la sate, unde exista siguranta ca odata, candva, vei putea spune ca "a fost o nunta ca-n povesti, care-a tinut trei zile si trei nopti". De ce "ca-n povesti" ?

Citeste...

 

Casatorie - Familie

Articol Nunti, Cadouri, Aniversari

2011/2/3 19:43:04

NUNTI, CADOURI, ANIVERSARI


Obiceiul "darului" la nunta a fost si este practicat in ideea ajutorarii tinerilor insuratei sa plece la drum, in viata, cu un minim de sprijin. Mai demult, exista obiceiul "zestrei" pe care fata trebuia s-o aduca in noul camin ( bunica povestea ca la inceputul secolului trecut cand s-a casatorit cu bunicul, care era ofiter, i-a fost prezentata inainte o lista, zisa de "dota" obligatorie pentru cele care se casatoreau cu un ofiter. Lista era oficiala ! ), zestre fara de care tinerele riscau sa ramana "fete batrane". Acum, aceasta nu se mai practica si, de aceea, "darul" de la nunta a capatat o importanta mai mare. Deoarece se considera ca tinerii sunt inca neobisnuiti cu noul camin si cu cerintele sale, a aparut cutuma cadourilor aniversare la 1, 2, 3 si asa pana la 75 de ani !

Citeste...

 

Alte Articole

Articol Cine a fost Mama Omida ?

2010/6/8 18:35:23

Cine a fost Mama Omida ?

La inceput a fost magia...
Magia satului romanesc, plina de credinte si legi stravechi, de eresuri de mult uitate, de rituri si ritualuri ancestrale, care insoteau pe traitorii acestui pamant de la nastere, pana la moarte. Pastratoarele acestor comori oculte erau babele care se pricepeau la toate, care-si insoteau ritualurile cu puterea vindecatoare a plantelor si a diferitelor mixturi din acestea, traditia transmiterii orale a acestor cunostinte, facand posibila pastrarea lor din negura vremilor. Apoi, incet-incet, de-a lungul secolelor X-XIV, acestora, au inceput sa li se alature alt fel de vrajitoare, venite din indepartata si misterioasa Indie impreuna cu satrele de tigani nomazi. In timp ce baba satului folosea plante si leacuri naturale, descantece si ritualuri cunoscute si acceptate de intreaga comunitate, tigancile vrajitoare, ghicitoare si descantatoare foloseau alte ritualuri, straine noua ( si poate, de aceea mai atragatoare ? ), mostenite din cultura hindo-gitana si aduse cu satra nomada pana in satele noastre, din alte spatii culturale, straine Europei. Istetimea romaneasca a asimilat magia acestor noi ritualuri si le-a adaugat cunostintelor noastre de demult, inmultindu-si puterea vindecatoare, divinatoare sau prezicatoare, dupa cum puteti citi si in "Ocultismul rustic" ( click aici ). Dar farmecul misterios al acestora a fost pastrat, in cea mai mare parte, de tigancile ale caror origini se pierd in adancurile istoriei Indiei, caci pentru a impune celor ne-gitani, numiti de tiganii nomazi gadjo, ele se adresau suferintelor acestora, fizice, psihice sau sentimentale, prin actiunea malefica sau benefica a vrajilor, impunandu-le teama si respect. Cu timpul, ocultul rural, cu intregul sau bagaj de cunostinte ingemanate de la ambele culturi, hindice si europene, la care s-au adaugat si ramasite din locurile asiatice sau grecesti prin care tiganii nomazi trecusera in migratia lor, acest ocult rural este astazi intalnit in habitatul lumii urbane. Superstitiile specifice arealului lor cultural, cel satesc, au migrat impreuna cu taranii deveniti oraseni, au fost preluate si imbogatite cu cele existente deja in comunitatile tiganesti de la periferiile oraselor si s-au impamantenit in urban.

Citeste...

 

Diverse

Articol Superstitii marinaresti

2009/3/20 2:20:08

Superstitii marinaresti

Stim deja ca superstitiile "opereaza" in cele mai variate domenii si situatii ; deci nu-i de mirare ca nici breasla marinareasca nu scapa de ele. Vom vedea cateva dintre acestea si unele intamplari legate de ele.

Vineri - zi cu ghinion

Se spune ca ziua de vineri este pentru marinari purtatoare de ghinion si ca nu e bine sa urci pe nava cu piciorul stang sau sa pleci pe mare intr-o zi de vineri. Tocmai pentru a dovedi ca superstitia cu ziua de vineri este o teama prosteasca si fara temei, pe la anii 1800, in Anglia, a fost echipata o nava, numita "HMS - Vineri", cu un echipaj selectat intr-o zi de vineri si cu un capitan numit James Friday ( vineri ), care a plecat in croaziera intr-o... vineri. Din nefericire, nava nu s-a mai intors niciodata in port si nici nu s-a mai auzit niciodata, nimic despre ea, disparand in mod misterios, parca pentru a intari superstitia.

Citeste...

 

Magia populara romaneasca

Articol Ocultismul rustic

2007/11/10 18:10:00

Ocultismul rustic
romanesc strabunul terapiei naturiste

Cu mult timp in urma, in vremuri de mult apuse, fiecare sat romanesc avea o "baba", o persoana foarte importanta in viata sociala a satului respectiv, deoarece intrunea in persoana ei numeroase calitati si "profesii", avea cunostinte diverse si multe disponibilitati. Ea era moasa si doftoroaie, facatoare si desfacatoare de farmece, de multe ori era "alunar" adica era cautator de apa cu crenguta de alun in forma de "Y" ; avea ierburi de leac, pe care le cunostea, le culegea la timpul potrivit fiecareia si le prelucra singura, uneori vanzandu-le in targuri si iarmaroace. Stia sa "citeasca" semnele vremii, talmacea visele fetelor si femeilor, "ursea" la motul copiiilor, "tragea" de galci, alunga deochiul de pe om sau animal si multe altele. Era si petitoare ; nici o nunta nu se facea fara sa fie consultata, nici o nastere nu era lipsita de ajutorul ei ; uneori era si "bocitoare" talentata, chemata negresit pentru ultimul drum al satenilor.

Citeste...

 

Casatorie - Familie

Articol Amulete - Casatorie

2007/1/4 23:42:24

Amulete - Casatorie

Una dintre amultele adecvate zilei "spunerii DA" este "acquamarina" care asigura fidelitate si o casatorie fericita.

Voalul imbracat de mireasa este considerat mai norocos daca a fost donat/daruit de o mireasa fericita.

Diamantul, purtat fie pe inelar fie la pulsul stang, pastreaza afectul conjugal, important este sa fi fost un cadou.

In biserica atentie la verighete ! Nu le faceti sa cada, in acest caz vor fi ridicate doar de cel care celebreaza ritualul. Mai rau ar fi sa ratacesti sau sa uiti verighetele, neglijenta care indica putina nevoie de a savarsi marele pas.

Majoritatea crede ca obiceiul de a suna claxonul masinilor din "cortegiul nuptial" serveste pentru a atrage atentia la trecerea mirilor, insa nu e chiar asa, sunetul claxonului deriva din convingerea ca facand astfel se pun pe fuga spiritele rele.

Aruncatul orezului la iesirea mirilor din biserica este considerat un augur de bogatie si veselie. In unele parti, orezul e acompaniat si de monede sau confetti.

Patul sotilor trebuie pregatit in seara dinaintea nuntii de doua fete "mari", in semn de puritate.

Este interzis sub orice forma sa-ti vezi sotul dupa miezul noptii.


REDACTIA

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.


 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism