Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Strainatate

Articol Superstitii de 1 Aprilie

2015/3/29 14:55:27

VESELI DE 1 APRILIE !
Superstitii de 1 Aprilie

Ziua Pacalelilor si Ziua internationala a pasarilor. Dar pe noi ne intereseaza primul aspect. De unde vine ? Cum se... manifesta ? si, ce superstitii avem de 1 aprilie ?
Ziua de 1 aprilie a fost intotdeauna un prilej de distractie si, cum e sanatos sa razi, ne bucuram si noi cand avem prilejul. Se pare ca originile acestei zile se regasesc, ca multe alte obiceiuri, in schimbarea calendarului gregorian. Se spune ca, odata cu aceasta schimbare, multi nu s-au putut obisnui cu noile date ale sarbatorilor. si atunci, in timpul lui Carol al IX-lea, multi neadaptati sarbatoreau Anul Nou la... 1 aprilie ! Cei ce sarbatoreau astfel erau numiti "nebuni de aprilie". Apoi obiceiul s-a perpetuat pana-n zilele noastre, pierzandu-si semnificatia initiala si pastrand doar... nebunia. Pentru ca e o nebunie vesela si placuta !

Citeste...

 

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in APRILIE (Prier)

2015/3/29 14:55:24

Superstitii si obiceiuri in APRILIE (Prier)

Luna Aprilie sau Prier, debuteaza cu 1 aprilie, ziua cuvioasei Maria Egipteanca, zisa la noi Maria Iteanca, aceasta zi fiind si ziua pacalelilor (click aici). Superstitia spune ca cine nu tine aceasta zi, va fi ispitit si va pacatui, ca Maria Iteanca, iar cei care lucreaza vor suferi de sminteli si lovituri, ei, vitele si pasarile lor. Pe 11 aprilie este ziua Sfantului Antipa al dintilor, iar cine nu-l cinsteste, va suferi dureri mari de dinti si masele.

Superstitii si obiceiuri de Sfintele Paste

In Sambata Mare se face pasca ; se spune ca daca ai pomi fructiferi fara rod, cand face aluatul de pasca, gospodina sa-si stearga mainile de aluat pe scoarta acelor pomi. Exista superstitia ca cine cade sau se impiedica, ducandu-se la Invierea Domnului, ii va merge rau tot anul. Vezi si "Superstitii in Saptamana Mare" (click aici).
Se spune ca cine se naste in ziua de Paste, mai ales cand trage clopotul prima data la biserica, va fi norocos toata viata. Superstitia spune ca cine moare de Paste, in Saptamana Luminata sau chiar intre Inviere si Inaltare, ajunge in Rai, caci pacatele ii vor fi iertate si, asa cum arata si usa deschisa din mijlocul altarului, usile Raiului sunt deschise. Cojile de oua rosii se arunca pe o apa curgatoare ; superstitia spune ca ele ajung la Blajini si astfel ei isi dau seama ca a venit Pastele. Nu e bine sa iei sare cu mana din solnita de Paste, caci iti vor transpira mainile tot anul. Vezi si "Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste" (click aici).

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii in Saptamana Mare - 6 - 12 Aprilie 2015

2015/3/29 14:55:19

Superstitii in Saptamana Mare

In aceasta saptamana, numita si Saptamana Patimilor, lucrul inceteaza incepand de joi. In Joia Mare superstitia spune ca, cine doarme in aceasta zi, va fi lenes tot anul; in special femeile vor fi vrajite de Joimarita si condamnate a fi lenese. Se spune ca mortii vin in aceasta zi la vechile locuinte, unde stau pana in sambata dinaintea Rusaliilor; pe vremuri aceasta zi era aceea in care se termina de tors canepa. Acum se fac focuri rituale pentru incalzirea mortilor, de obicei in mijlocul curtilor gospodariei. Se spune ca dupa aceasta zi, nu mai este bine sa se manance urzici, deoarece in Joia Mare are loc "nunta urzicilor", cand ele infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Citeste...

 

Religie

Articol Traditii, obiceiuri si superstitii de Pasti - 12 Aprilie 2015

2015/3/29 14:55:15

Traditii, obiceiuri si superstitii de Pasti
Origini - Pastele

Pastele - chiar daca nu sub forma pe care o cunoastem astazi - a fost sarbatorit cam din anul 1400 i.Chr. Mai tarziu au fost sarbatorile lui Ianus, cand apar si ouale rosii. Denumirea acestei sarbatori vine de la ebraicul "pesah" care inseamna "trecere". In Vulgata acesta a fost tradus prin expresia "transitus Domini" - trecerea Domnului, devenita in engleza iacobina "passover", la catolici fiind "passione" adica suferinta, din grecescul "pascho"- sufar, "paschei"- sufera; in germana este "der Ostern". Oricum, denumirea de Paste a ramas si este foarte veche.
In ceea ce priveste ouale vopsite, exista numeroase legende, dintre care cea mai cunoscuta este cea care spune ca Maica Domnului avea un cos cu oua pe care l-a pus la poalele Crucii Rastignirii lui Iisus Christos, iar sangele Domnului a curs pe ouale albe si le-a rosit. O alta frumoasa legenda spune ca vestea Invierii n-a fost crezuta si se discuta mult in pietele publice. O femeie credincioasa, care precupetea un cos cu oua, a rostit amarata: "Nu credeti voi ?! Veti crede cand se vor rosi ouale acestea !" Si… ouale s-au rosit !

Citeste...

 

Religie

Articol Saptamana Luminata - 13-19 Aprilie 2014

2015/3/29 14:55:00

Saptamana Luminata

Prima saptamana dupa Duminica Pastelui, este denumita Saptamana Luminata. In popor exista credinta ca odata cu Invierea Domnului nostru Iisus Christos, se deschide raiul pentru cei tinuti in iad, de la Adam si pana la venirea Mantuitorului si ramane deschis de la Inviere pana la Duminica Tomei. Dupa o veche datina, in biserici se scoate usa din mijloc a altarului, care e pusa deoparte si sta asa toata Saptamana Pastelui sau Saptamana Luminata. In aceasta saptamana nu se fac nunti, iar zilele ei se petrec conform datinii, traditiei si obiceiului, astfel :
In Lunea Alba, in unele locuri exista obiceiul udatului si al umblatului cu pasca pentru vestirea Invierii, la rude, neamuri, parinti, nasii, in familia largita. Cine moare in Lunea Alba ajunge-n Rai, nejudecat.
In Martea Alba, femeile slobozesc Paresimile, adica citirea pomelnicului in timpul postului si fac pomeni pentru vii si morti. In aceasta zi nu se lucreaza.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitii de Sf.Gheorghe - 23 aprilie

2015/3/29 14:54:26

Superstitii de Sf.Gheorghe

La 23 aprilie a fiecarui an se sarbatoreste Sfantul Mare Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta. Sarbatoarea aceasta este considerata inceputul verii pastorale, tot asa dupa cum cea a Sfantului Dumitru marcheaza incheierea ei. De Sf.Gheorghe oile pleaca la stana, vacile se "mana" la ciurda iar la sate oamenii "se tocmeau" pentru munca la arendasi sau boieri pana la anul. Noaptea 22/23 aprilie, numita noaptea Manicatoarei, despre care se spune ca este sora Sfantului Gheorghe, era o noapte mult temuta. Se spune ca este bine sa stai in casa in aceasta noapte deoarece acum ies sufletele strigoilor vii - cei carora le ies noaptea sufletele si bantuie prin sate - calaresc pe cozi de matura si pricinuiesc necazuri. Superstitia spune ca este bine sa se puna ghimpe, maracine sau crengi de maces la usa grajdului pentru ca sa se intepe strigoii cand vin sa ia mana vitelor.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitiile Postului Mare

2015/1/28 13:48:47

Superstitiile Postului Mare - Superstitiile Paresimilor
23 februarie 2015 - 11 aprilie 2015

De Postul Mare, cel al Sfintelor Pasti, denumit si Paresimi (care vine de la latinescul "quadragesima"), se leaga multe obiceiuri, dar si mai multe superstitii. In prima zi a Paresimilor, in "lunea curata" sau "luna pastorilor", se facea o masa mare cu mai multe familii si se manca doar "bors holtei" adica bors curat fara legume, pentru a se curata gura si stomacul de mancaruri "de frupt" sau "de dulce". Tot in aceasta prima zi de luni din Post se coceau turte simple menite Maicii Domnului si date ciobanilor pentru ca turmele de oi sa fie ferite de rele, de lup sau urs. In aceasta zi se indoapa gastele cu nuci (ramasita a multumirii romanilor ca gastele au salvat Roma de invazia celtilor, ga-ga-ind in Capitoliu), iar cainii sunt prigoniti pentru ca au dormit si n-au vestit musafirii nepoftiti.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Australia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )

2008/12/3 21:41:49

Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )
Superstitii din Australia

Australia, cel mai mic continent, una dintre cele mai mari tari, este populata in majoritate, cca. 92%, cu populatie provenita din britanici, iar restul este formata din aborigeni, asiatici si alte natii. Astfel stand lucrurile si tinand cont de faptul ca o buna perioada de timp, cam pana dupa cele doua razboaie mondiale, in aceasta tara au existat restrictii de imigrare pentru non-europeni, cultura Australiei, deci si superstitiile care fac parte din aceasta, este de sorginte britanica. Faptul ca ciudatele animale, necunoscute pe alte continente, cum ar fi cangurul, ornitorincul, ursuletul koala, cainele dingo si altele, nu au dat nastere la alte superstitii, se datoreaza tocmai faptului ca noii veniti, incepand cam de la 1788, aveau o zestre buna de superstitii proprii, pe care le-au adus cu ei din Marea Britanie si pe care, doar le-au adaptat conditiilor din Australia.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Japonia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )

2008/10/3 12:58:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )
JAPONIA

Minunata Japonie, cu frumoasele ei traditii : ceremonia ceaiului si teatrul Kabuki, gradinile japoneze, pline de liniste si reculegere, care reprezinta intreg universul cu toate elementele sale, cu lanternele sale si figurile origami, cu chimonoul traditional si codul samurailor... Se putea oare, ca pe langa traditii sa nu existe superstitii ? Exista si sunt legate de diferitele aspecte ale vietii, de numere, de zile, de mancare, de religie si ceremonii. Despre toate acestea veti citi in cele ce urmeaza.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Germania - Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )

2008/9/16 16:28:48

Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )
GERMANIA

Cineva spunea ca noi, romanii, avem multe superstitii, iar alte popoare n-ar avea ! Este gresit sa credem asta ; toate popoarele au superstitii, unele chiar comune cu altele, sau, in orice caz, foarte asemanatoare. Astazi vom vorbi despre unele superstitii din Germania si vom vedea ca unele dintre acestea seamana cumva cu ale noastre. Asa, de pilda este superstitia cu 13 persoane la masa, numai ca in Germania se completeaza aceasta; daca sunt 13 persoane la masa, cea care sta cu fata la o oglinda, va muri in anul acela. De asemenea, superstitia spune ca daca porti o panglica albastra, esti protejat de ghinion ; sau, de vei vedea o stea cazatoare pe 10 august - de Sfantul Laurentiu - iti vei visa alesul sau aleasa. Cei din Germania cred ca pe unde trece o lehuza, va cadea traznetul si grindina, pentru ca lehuza este considerata "necurata" pana la molifta de 40 de zile, daca are un baiat si 80 de zile daca nou-nascutul este o fata. Oricum, ea nu iese din odaia ei inainte de 9 zile, pentru ca altfel va avea necazuri si ea si copilul. O alta superstitie spune ca nu e bine sa arunci orez peste miri, ci flori, pentru ca acestea sa le faca viata mai buna. O alta categorie de superstitii, sunt cele legate de Iarna sau Solstitiu. Acestea sunt, pe cat de amuzante, pe atat de interesante. Iata-le :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Franta - Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )

2008/9/8 20:34:08

Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )
FRANTA

Superstitiile pot fi gasite la toate popoarele si cel francez nu face exceptie. Vom constata ca in superstitiile francezilor se pot regasi si unele foarte asemanatoare cu cele pe care poporul roman le cunoaste si le respecta. Sa vedem care sunt cateva dintre acestea.

Superstitii din Vosgi

Se spune ca in regiunea Vosgilor, o femeie insarcinata nu trebuie sa fie nasa, deoarece ea poate muri in acel an, ca si copilul sau.
Daca un caine vagabond latra, din senin, langa o casa, el prevesteste moartea unei persoane care locuieste acolo. La fel si strigatul unei cucuvele. In unele locuri, acest latrat sau strigatul cucuvelei, sunt interpretate ca fiind un suflet in suferinta, in purgatoriu, care are nevoie de rugaciune.
Se spune ca daca Craciunul cade intr-o zi de vineri "cimitirul isi cere partea" adica, in acel an, mortalitatea va fi mare.
Daca o fata vroia sa-si afle sortitul, o prietena apropiata trebuia sa puna un mar in cutia sa de lucru ; apoi, sa-l dea fetei sa-l manance in seara de Sfantul Andrei si, inainte de culcare, aceasta trebuia sa spuna : "Sfinte Andrei, fa-ma sa-l vad pe cel sortit mie !" si tanarul ii era aratat in vis.
Daca o fata se marita inaintea surorilor mai mari, ea trebuia sa le dea in ziua nuntii, cate o oaie in dar ; neindeplinirea acestei cutume atragea multe nenorociri.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Anglia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )

2008/8/22 19:10:47

Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )
ANGLIA

Superstitiile sunt lasate din generatie in generatie de catre nemuritoarea traditie. Ca si alte popoare, locuitorii Angliei, Irlandei, Scotiei, Tara Galilor, pastreaza aceasta comoara si o transmit mai departe. Shakespeare, Marele Will, a scris despre o superstitie care s-a pastrat din vremea romanilor, destul timp ca sa auzim si noi de ea, si anume, superstitia ca viitorul poate fi descifrat prin consultarea maruntaielor de animale. El a descris-o in nu mai putin celebra piesa "Iulius Cezar", iar confirmarea ei nu a intarziat sa apara : marele Cezar, increzandu-se mai mult in maretul sau destin decat in superstitie, a respins averizarea si a mers la intalnirea cu moartea. Omul simplu era mai direct ; el respecta superstitia si, se pare ca o face si astazi. Sunt multe superstitii respectate de popoarele anglo-saxone, generate de anumite evenimente, de zile importante ca, Anul Nou sau ziua nuntii, superstitii legate de vreme, de obiecte, in sfarsit, se pare ca exista superstitii in legatura cu orice. Vom parcurge impreuna cateva superstitii anglo-saxone si vom incepe cu...

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Italia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )

2008/8/10 17:26:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )
ITALIA

Lista superstitiilor si credintelor legate de obiecte si comportamente poarta-noroc sau poarta-ghinion, urmata de cateva comentarii personale:

INEL
- aduce noroc sa porti un inel cu piatra de nastere
- daca verigheta nuptiala este pierduta, pentru a evita ca nefericirea sa cada asupra cuplului, trebuie imediat cumparata alta care va trebui pusa pe inelarul partenerului, ca si in timpul ritualului nuptial

PROSOP
- nu folositi amandoi acelasi prosop, cu siguranta o sa va certati

SARUT
- se crede ca o fata nu se va casatori niciodata daca dupa ce a sarutat un barbat cu mustata ii ramane un fir de par pe buze

CANDELE
- este aducatoare de rau picatura de ceara ce se prelige pe lumanare
- mirii din localitatea Crana (Novara) odata terminat ritualul nuptial, sufla impreuna pentru a stinge doua lumanari. Daca le sting in acelasi moment, vor trai mult timp impreuna. Daca nu, e semn de vaduvie.

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

In memoriam: Elena Botez Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Nu orice intrebare merita raspuns Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Terapia cuvantului magic Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA – tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism