Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Religie

Articol Obiceiuri, traditii si superstitii de Sambata Mortilor si Rusalii - 31 Mai 2015

2015/5/27 14:59:18

Obiceiuri, traditii si superstitii de Sambata Mortilor si Rusalii

De Rusalii

Pogorarii Sfantului Duh ii corespunde o straveche sarbatoare, Rusaliile. In traditia romaneasca rusaliile sunt fiinte rele ; de ziua lor nu este bine sa te scalzi, caci esti in pericol de inec. Pentru a se feri de ele, oamenii poarta frunze de pelin. Tot atunci, se joaca un dans ritual de origine straveche si neclara, cu functie magica, despre care superstitia spune ca poate vindeca. Este vorba despre Calusari. Superstitia ca ei pot vindeca, era in stransa legatura cu stravechiul cult solstitial al soarelui, astrului zilei cerandu-i-se ajutorul pentru vindecare si roade bogate. Calusarii danseaza in cerc, in hora, intruchipand mersul Soarelui pe cer, avand in maini toiege care, la inceput simbolizau razele solare, iar mai apoi, fiind calarite de dansatori, infatiseaza caii astrului zilelor. De origine latina, dansatorii se numeau "collisali", de unde si numele de "calusari", iar conducatorul lor se numea "vates", de aici provenind cuvantul romanesc "vataf". Acum se impletesc de catre tinerele fete coronite din flori si spice, pe care le duc la biserica sa fie sfintite. In aceasta zi nu se lucreaza fiind primejdios din cauza osandei grele pe care ti-o poti atrage. Tot acum se face sfintirea hotarelor si aghezmuirea holdelor.

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Legenda Sanzienelor

2015/5/27 14:59:02

Legenda Sanzienelor

Sarbatoarea de Sanziene (solstitiu de vara) este si o sarbatoare a dragostei, solara si lunara in acelasi timp. Diverse ritualuri au loc atat in zori cat si in plina zi, sub lumina si focul astrului datator de viata, cat si pe inserate si in taina noptii, sub lumina clara a lunii. Atunci, la solstitiu, soarele danseaza pe cer, iar jos, pe pamant, un alt dans se naste: dansul Sanzienelor. Ceea ce este sus este si jos... In aceasta zi de cumpana intre doua mari intervale ale Timpului, in sate se practicau ritualuri pentru fertilitate, pentru protectie, pentru tamaduire. Multe s-au pierdut, s-au atenuat ori si-au pierdut din intelesul originar. De ce? Pentru ca omul s-a indepartat de natura, s-a instrainat, a inlocuit vechiul stil de viata cu unul nou, mai tehnic, a alungat intuitivul. Dar, dupa cum stim, tot ceea ce reprimam are tendinta sa revina la suprafata atunci cand ne asteptam mai putin...

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Noaptea Sanzienelor - Obiceiuri si superstitii

2015/5/27 14:57:36

NOAPTEA SANZIENELOR
Obiceiuri, superstitii (24 iunie)

Singura sarbatoare pagana pe care o regasim in calendarul crestin-ortodox este la 24 iunie - Sanzienele sau Dragaica. Unele surse spun ca numele vine de la Santa Diana zeita romana a vanatorii si padurilor; altele spun ca-si trag numele de la micile flori de camp, galben-aurii cu miros dulce, suav - sanzienele. Li se mai spune Frumoasele, Zanele, iar in sudul tarii - Dragaicele. Spre deosebire de iele, care sunt zanele rele ale padurii, Sanzienele sunt zane tinere si frumoase, blande si vesele. Se mai spune despre ele ca-i ajuta pe oameni sa se tamaduiasca, sa-si gaseasca perechea sau sa afle viitorul recoltei.
Tot ele, se spune, "amutesc cucul" ; el canta prima oara de Blagovestenie, cam pe 25 martie si continua sa cante timp de 3 luni si apoi, brusc, spre sfarsitul lunii iunie, in perioada solstitiului de vara, cantecul cucului inceteaza. Cantatul cucului - se spune - dezvaluie oamenilor cat mai au de trait si, fiindca numai Dumnezeu stie cat ii e dat omului sa traiasca, ele ii iau cantul. Pe seama lor circula in popor proverbul "cine le vede nu le crede, cine le-aude nu le raspunde". Se mai spune ca in noaptea de 23/24 iunie Sanzienele danseaza, plutesc pe Pamant si indeplinesc ritualuri benefice pentru locuitorii sai. Sanzienele sunt denumite in Dobrogea, sudul Moldovei si Muntenia - Dragaice sau Dragaica sau Sanziana, Mireasa, Imparateasa ori Regina holdelor. Ritualurile Dragaicei sunt identice cu cele ale Sanzienelor din Oltenia, Banat si Transilvania, iar cel care a descris pentru prima data acest obicei a fost Dimitrie Cantemir.

Citeste...

 

Magia populara romaneasca

Articol Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii

2013/6/25 17:45:05

Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii
(din ciclul "Magia populara romanesca")

Zanele sunt, in traditia populara, divinitati feminine si, in basmele si legendele romanesti sunt considerate zane-bune. Se spune despre ele ca locuiesc in palate de clestar, in preajma apelor sau sub oglinga lacurilor. In unele regiuni, se spune ca locuiesc in paduri formate preponderent din fagi ; izvoarele aflate in padurile de fagi fiind locuite predilect de zane. Apele in care aceste zane locuiesc sunt bune pentru vindecarea bolilor. Deoarece zanelor nu le place ca teritoriul sa le fie calcat de picior omenesc, satenii se feresc de locurile acelea, iar daca merg din greseala pe-acolo, superstitia le ofera un mod de "iertare".

Citeste...

 

Obiceiuri populare

Articol Nunta la romani

2012/1/29 22:01:41

NUNTA LA ROMANI
Datini, obiceiuri, superstitii

In prima jumatate a secolului trecut, cand s-a nascut cel ce scrie aceste randuri, orasele erau mici targuri, iar satele erau mari si infloritoare. Satenii au fost ( si sunt, atatia cati au mai ramas ) mari pastratori de datini, obiceiuri, superstitii. De multe ori, hotarele dintre acestea erau atat de intrepatrunse, incat ele se confundau. Satul ! Acesta a fost vatra natiei ; bogatia folclorului ( acum pierduta, sau - in orice caz - saracita ) acolo era conservata cu grija. Respectul pentru traditie era de necontestat, iar superstitia era urmata cu sfintenie, caci bunul-simt recunoscut al taranului roman urma neclintit dictonul "crede si nu cerceta". Ei credeau in superstitie avand zestrea milenara de exemple care demonstrau ca : da, e bine sa tii cont de ea ! Astfel, in majoritatea lor, nuntile, chiar ale orasenilor cu radacini acolo, se tineau la sate, unde exista siguranta ca odata, candva, vei putea spune ca "a fost o nunta ca-n povesti, care-a tinut trei zile si trei nopti". De ce "ca-n povesti" ?

Citeste...

 

Magia populara romaneasca

Articol Deochiul - superstitie sau adevar?

2010/7/26 17:11:25

Deochiul - superstitie sau adevar ?
( Din ciclul "Magia populara romaneasca" )


Folclorul romanesc contine multe descantece de deochi sau altfel spus, de "sagetatura", deochiul fiind considerat in popor ca o boala de natura magica. Era considerat si inca este, ca fiind "vatamarea" cu privirea, cu uitatura, cum se spune. Cel deochiat se imbolnaveste, sticla se sparge, vita cade bolnava si ea ; cel mai adesea sunt deocheati copiii. Cand cineva se mira prea mult, admira prea tare o persoana, un obiect sau un animal, acela poate deochea subiectul respectiv. Poporul socoteste aceasta actiune magica, desi ea este un fel de vraja involuntara, provocata de insusirea pe care o poseda unii de a deochea. Singurul mod de a te feri sunt expresiile: "scuipa-l sa nu-l deochi!", "sa nu-i fie de deochi !" si altele de acest fel. Oricine poate fi deocheat, om sau planta, animalele domestice dar, in special, lauzele pot fi deocheate, de aceea moasa inainte de a lasa pe cineva sa o vada, sufla peste lauza de trei ori si-i descanta de deochi. Deochiul se manifesta prin dureri de cap, cascat continuu, febra la om, vestejire la plante, tanjeala la animale.

Citeste...

 

Magia populara romaneasca

Articol Vraji, descantece, blesteme

2010/7/26 17:11:16

Vraji, descantece, blesteme
( Din ciclul "Magia populara romaneasca" )

Vraji

Mijloacele magice prin care se pot trimite asupra oamenilor boli sau alte necazuri sunt - in superstitia populara - vrajile. Vrajitorii sunt considerati fiinte fara Dumnezeu, care apeleaza la puteri satanice pentru a face rau. De obicei, vrajitorii folosesc diverse obiecte, ca : fuse, cutite, cuie, fier de plug, dinti de pieptene, potcoave gasite, oase de mort, picior de iepure. Uneori se foloseste o papusa din carpe, legata, strapunsa sau ingropata. Trimiterea bolii sau raului catre cineva se face prin obiectele vrajite sau prin rostirea unei vraji ; iar acestea puteau provoca "bube-dulci", junghiuri, dambla sau albeata ; dar aveau si menirea de a desparti doi oameni care se iubeau ; puteau "lua" somnul copiilor, laptele vacilor si altele. Vrajile se numeau "facatura" sau "aruncatura"; se mai folosea "argintul-viu", adica mercurul descantat si trimis la cel ursit de vrajitoare.

Citeste...

 

Superstitii Romanesti

Articol Superstitii din Muntenia

2009/2/13 2:00:48

Superstitii din toate zonele Romaniei (5)

Superstitii din Muntenia

Ca si in alte parti, si in Muntenia, superstitia spune ca oglinda sparta aduce 7 ani de ghinion sau ca 7 ani nu te mariti ; sau, daca stai la coltul mesei nu te mai casatoresti. Dar numai in Muntenia exista superstitia "legarii" cununiilor sau a mintii, prin cusutul unui nasture pe haina imbracata, ceea ce este considerat ca fiind o "legare magica", o innodare a energiilor, asa cum faci nod la ata atunci cand cosi. De Anul Nou, oamenii isi afla norocul in graul semanat de sfantul Andrei ( click aici ) ; dupa inaltimea firelor verzi, se va sti daca familia si gospodaria vor fi sanatoase si bogate. Dar cea mai interesanta superstitie este legata de obiceiul traditional de "tinere" a Filipilor. Filipii sunt sarbatori poporane, care incet-incet dispar, legate de lupi, de pagubele provocate de acestia si de superstitiile referitoare la lupi. Raspandite in sudul tarii, in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, ele au date diferite : Filipii de Vara, la 29 iunie de Sfantul Petru de vara ; Filipii de Toamna, intre 14 - 30 noiembrie ; Filipii de Iarna de la sfarsitul lui ianuarie ; Filip cel Schiop, cel mai rau dintre Filipi la 21 octombrie de Ovidenie ; Nedeia Lupilor, de sfantul Petru de iarna la 16 ianuarie. De asemenea, in credinta populara, in a doua zi de Lasata secului de Paste, are loc lupta divinitatii lupilor - Filip cel Schiop - si Santoader cel Schiop - divinitatea cailor.

Citeste...

 

Superstitii Romanesti

Articol Superstitii din Banat

2009/2/1 20:23:06

Superstitii din toate zonele Romaniei (4)

Superstitii din Banat

Desi au si alte superstitii legate de nunta, comune cu restul tarii, numai in Banat este obiceiul ca la nunta, in biserica, mireasa sa arunce boabe de mac, atatea boabe cati ani nu vrea sa aiba copii ; astfel se credea ca pruncii nu se vor naste, existand superstitia ca ei vor ramane in "lumea neagra". Tot in Banat, daca o femeie ramanea insarcinata fara voia ei, o vrajitoare punea un opait facut dintr-o lumanare aprinsa, pusa pe o coaja de paine sau de dovleac, pe pantecul femeii si il acoperea cu o oala cu gura-n jos. Superstitia spune ca "lumina intoarsa" atrage intunericul, iar pruncul nedorit este atras in intunericul din oala. De Florii, fetele mari pun peste noapte, sub un par altoit, o camasa noua si o oglinda, iar dupa rasaritul soarelui, acestea sunt luate si folosite pentru a face farmece de dragoste si sanatate. Se mai spune ca cine nu tine ziua lui Lazar, de Florii, se va umple de pistrui.

Citeste...

 

Superstitii Romanesti

Articol Superstitii din Oltenia

2009/1/29 22:54:02

Superstitii din toate zonele Romaniei (3)

Superstitii din Oltenia

Sa incepem prin a spune ca Oltenia este o regiune cu multe superstitii, unele comune cu alte zone ; noi vom mentiona aici pe cele care-i sunt caracteristice doar acestei zone, cu unele exceptii. De pilda, Anul Nou are multe superstitii, dar in Oltenia este una care spune ca daca se tine o lumanare, o candela sau un opait aprinse in noaptea Anului Nou, tot anul care urmeaza va fi luminos ; este semn rau sa plangi, sa spagi ceva sau sa stranuti de An Nou si tot atunci, daca iti intra in casa prima oara o femeie balaie sau roscovana, o sa ai ghinion tot anul ; daca intra o bruneta, iti poarta noroc. Sunt apoi cateva superstitii neaflate in alte regiuni, cum ar fi aceea ca femeile care nu pot avea copii sunt blestemate de Dumnezeu, ca in vremurile biblice, am zice. Se spune ca nu e bine ca femeia aflata "in pozitie", adica gravida, sa culeaga prune sau alte roade in poala, caci va iesi copilul bubos ; alta superstitie spune ca la nastere trebuie rupta camasa mamei la guler, ca sa fie nasterea "dezlegata", iar dupa aceea camasa se arunca afara din casa, altfel, daca se atinge copilul de ea, face "boala copiilor" (epilepsie).

Citeste...

 

Superstitii Romanesti

Articol Superstitii din Transilvania

2009/1/23 13:06:28

Superstitii din toate zonele Romaniei (2)

Superstitii din Transilvania

Transilvania, celebra in intreaga lume cu personajul de legenda - Dracula, este bogata si in superstitii. Astfel, in Ardeal, de Pasti, baietii stropesc fetele cu... parfum, ca sa miroasa ca florile tot anul. Superstitia spune ca femeia care nu pune de Craciun fata de masa cu ciucalai ( ciucuri ), pe pereti stergare tarcate si pe pat, perne cu fete brodate, este blestemata. De Florii, fetele mari pun sub un par altoit, o oglinda si o camasa curata ; dupa rasarit acestea sunt luate si folosite la farmece de dragoste si sanatate. De Ignat, este bine sa faci cruce cu sangele porcului taiat pe fruntea copiilor, ca sa fie sanatosi tot anul ce va veni. Untura porcului negru este buna pentru vraji, spune superstitia. Tot de Ignat, femeile care nu tin aceasta sarbatoare, sunt pedepsite de Inatoare, o fiinta lacoma si rea. Daca de Anul Nou canta cocosul, gospodaria va fi plina de bucurie. Alte superstitii: cutitul pus pe masa cu taisul in sus, inseamna cearta; daca femeile se piaptana si ramane o suvita "neimplinita" ( neprinsa in cozi sau in pieptanatura ), superstitia spune ca va muri cineva din neam ; nu e bine sa dai apa peste prag, pentru ca cel care va bea din ea va face gusa; nu e bine nici sa mananci gaina de Anul Nou, caci vei imprastia norocul, ca gaina tarana ; se spune ca cioburile aduc noroc, de aceea exista obiceiul spargerii paharelor la nunta. In noaptea de Sfantul Andrei, fetele mari, goale, inconjoara casa de 3 ori, ca sa se marite.

Citeste...

 

Superstitii Romanesti

Articol Superstitiile din Moldova

2009/1/14 11:41:51

Superstitii din toate zonele Romaniei (1)

Se stie ca superstitiile sunt raspandite peste tot ; nu este tara sa nu le aiba, in plus avand propriile superstitii care - poate - nu se regasesc in cultura altor popoare. Dar chiar la noi, in Romania, cu toate ca superstitiile seamana unele cu altele, caracterul lor capata un accent personal, functie de zona geografica a tarii. Astazi, despre :

Superstitii din Moldova

Vom incepe prin a vedea ce este "de bine" si ce este "de rau" in viziunea superstitiosilor, cu privire la nunta, la sarbatori, de ziua sfintilor, de dragoste, de sanatate si altele. Vom incepe cu... sfintii, de ziua carora se leaga superstitii multe ; se spune ca nu este bine sa lucrezi de Sfantul Foca, deoarece te pandeste pericol de incendiu, de foc ; de Sfantul Nicolae, de vara trebuie sa te feresti de apa, caci e pericol de inec ; iar daca lucrezi de Sfantul Haralambie, este rau de boala. Se mai spune ca sase saptamani dupa Boboteaza nu e bine sa speli, ca-i rau vara de potop, de apa, de inundatii.

Citeste...

 

Magia populara romaneasca

Articol Ocultismul rustic

2007/11/10 18:10:00

Ocultismul rustic
romanesc strabunul terapiei naturiste

Cu mult timp in urma, in vremuri de mult apuse, fiecare sat romanesc avea o "baba", o persoana foarte importanta in viata sociala a satului respectiv, deoarece intrunea in persoana ei numeroase calitati si "profesii", avea cunostinte diverse si multe disponibilitati. Ea era moasa si doftoroaie, facatoare si desfacatoare de farmece, de multe ori era "alunar" adica era cautator de apa cu crenguta de alun in forma de "Y" ; avea ierburi de leac, pe care le cunostea, le culegea la timpul potrivit fiecareia si le prelucra singura, uneori vanzandu-le in targuri si iarmaroace. Stia sa "citeasca" semnele vremii, talmacea visele fetelor si femeilor, "ursea" la motul copiiilor, "tragea" de galci, alunga deochiul de pe om sau animal si multe altele. Era si petitoare ; nici o nunta nu se facea fara sa fie consultata, nici o nastere nu era lipsita de ajutorul ei ; uneori era si "bocitoare" talentata, chemata negresit pentru ultimul drum al satenilor.

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

Karma lui Arsenie Boca 12 motive pentru care te afli in zodia ta Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Terapia cuvantului magic Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism