Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Religie

Articol Superstitii de Sf.Gheorghe - 23 aprilie

2015/4/14 16:01:26

Superstitii de Sf.Gheorghe

La 23 aprilie a fiecarui an se sarbatoreste Sfantul Mare Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta. Sarbatoarea aceasta este considerata inceputul verii pastorale, tot asa dupa cum cea a Sfantului Dumitru marcheaza incheierea ei. De Sf.Gheorghe oile pleaca la stana, vacile se "mana" la ciurda iar la sate oamenii "se tocmeau" pentru munca la arendasi sau boieri pana la anul. Noaptea 22/23 aprilie, numita noaptea Manicatoarei, despre care se spune ca este sora Sfantului Gheorghe, era o noapte mult temuta. Se spune ca este bine sa stai in casa in aceasta noapte deoarece acum ies sufletele strigoilor vii - cei carora le ies noaptea sufletele si bantuie prin sate - calaresc pe cozi de matura si pricinuiesc necazuri. Superstitia spune ca este bine sa se puna ghimpe, maracine sau crengi de maces la usa grajdului pentru ca sa se intepe strigoii cand vin sa ia mana vitelor. Tot astfel, holdele trebuie inconjurate din timp de o femeie "cu randuieli" (aflata la "period") pentru a speria strigoii veniti sa ia mana graului. Daca inainte de Sf.Gheorghe prinzi un sarpe, ii tai capul, apoi il porti la palarie sau basma si, daca te duci in capul satului cand ies ciurdele de vite sau turmele de oi, vei putea vedea strigoii calare pe animale.

Citeste...

 

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in APRILIE (Prier)

2015/3/29 14:55:24

Superstitii si obiceiuri in APRILIE (Prier)

Luna Aprilie sau Prier, debuteaza cu 1 aprilie, ziua cuvioasei Maria Egipteanca, zisa la noi Maria Iteanca, aceasta zi fiind si ziua pacalelilor (click aici). Superstitia spune ca cine nu tine aceasta zi, va fi ispitit si va pacatui, ca Maria Iteanca, iar cei care lucreaza vor suferi de sminteli si lovituri, ei, vitele si pasarile lor. Pe 11 aprilie este ziua Sfantului Antipa al dintilor, iar cine nu-l cinsteste, va suferi dureri mari de dinti si masele.

Superstitii si obiceiuri de Sfintele Paste

In Sambata Mare se face pasca ; se spune ca daca ai pomi fructiferi fara rod, cand face aluatul de pasca, gospodina sa-si stearga mainile de aluat pe scoarta acelor pomi. Exista superstitia ca cine cade sau se impiedica, ducandu-se la Invierea Domnului, ii va merge rau tot anul. Vezi si "Superstitii in Saptamana Mare" (click aici).
Se spune ca cine se naste in ziua de Paste, mai ales cand trage clopotul prima data la biserica, va fi norocos toata viata. Superstitia spune ca cine moare de Paste, in Saptamana Luminata sau chiar intre Inviere si Inaltare, ajunge in Rai, caci pacatele ii vor fi iertate si, asa cum arata si usa deschisa din mijlocul altarului, usile Raiului sunt deschise. Cojile de oua rosii se arunca pe o apa curgatoare ; superstitia spune ca ele ajung la Blajini si astfel ei isi dau seama ca a venit Pastele. Nu e bine sa iei sare cu mana din solnita de Paste, caci iti vor transpira mainile tot anul. Vezi si "Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste" (click aici).

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Australia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )

2008/12/3 21:41:49

Superstitiile in cultura popoarelor ( 12 )
Superstitii din Australia

Australia, cel mai mic continent, una dintre cele mai mari tari, este populata in majoritate, cca. 92%, cu populatie provenita din britanici, iar restul este formata din aborigeni, asiatici si alte natii. Astfel stand lucrurile si tinand cont de faptul ca o buna perioada de timp, cam pana dupa cele doua razboaie mondiale, in aceasta tara au existat restrictii de imigrare pentru non-europeni, cultura Australiei, deci si superstitiile care fac parte din aceasta, este de sorginte britanica. Faptul ca ciudatele animale, necunoscute pe alte continente, cum ar fi cangurul, ornitorincul, ursuletul koala, cainele dingo si altele, nu au dat nastere la alte superstitii, se datoreaza tocmai faptului ca noii veniti, incepand cam de la 1788, aveau o zestre buna de superstitii proprii, pe care le-au adus cu ei din Marea Britanie si pe care, doar le-au adaptat conditiilor din Australia.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Brazilia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )

2008/10/29 19:31:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )
Superstitii din BRAZILIA

Cand spui Brazilia, gandul te duce la samba traditionala, la fotbalul care se invata de la varste fragede pe nisipurile plajelor, la cafeaua care s-a raspandit in toata lumea si, bineinteles, la vestitul Carnaval de la Rio, care are loc in fiecare an, inainte cu 40 de zile de Pastele catolic si care scoate in strada toata suflarea braziliana, ale carei randuri se ingroasa, in perioada respectiva, cu miile de turisti straini, veniti din toate colturile lumii, sa asiste la eclatanta (stralucitoarea) intrecere a scolilor de samba. Brazilienii sunt recunoscuti ca mistici ; cerul si fantasmele, mai mult ca orice, sunt mai aproape de sufletul lor ; si, bineinteles, sunt superstitiosi.
Iata un scurt istoric al principalelor superstitii braziliene :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Japonia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )

2008/10/3 12:58:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 7 )
JAPONIA

Minunata Japonie, cu frumoasele ei traditii : ceremonia ceaiului si teatrul Kabuki, gradinile japoneze, pline de liniste si reculegere, care reprezinta intreg universul cu toate elementele sale, cu lanternele sale si figurile origami, cu chimonoul traditional si codul samurailor... Se putea oare, ca pe langa traditii sa nu existe superstitii ? Exista si sunt legate de diferitele aspecte ale vietii, de numere, de zile, de mancare, de religie si ceremonii. Despre toate acestea veti citi in cele ce urmeaza.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Germania - Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )

2008/9/16 16:28:48

Superstitiile in cultura popoarelor ( 6 )
GERMANIA

Cineva spunea ca noi, romanii, avem multe superstitii, iar alte popoare n-ar avea ! Este gresit sa credem asta ; toate popoarele au superstitii, unele chiar comune cu altele, sau, in orice caz, foarte asemanatoare. Astazi vom vorbi despre unele superstitii din Germania si vom vedea ca unele dintre acestea seamana cumva cu ale noastre. Asa, de pilda este superstitia cu 13 persoane la masa, numai ca in Germania se completeaza aceasta; daca sunt 13 persoane la masa, cea care sta cu fata la o oglinda, va muri in anul acela. De asemenea, superstitia spune ca daca porti o panglica albastra, esti protejat de ghinion ; sau, de vei vedea o stea cazatoare pe 10 august - de Sfantul Laurentiu - iti vei visa alesul sau aleasa. Cei din Germania cred ca pe unde trece o lehuza, va cadea traznetul si grindina, pentru ca lehuza este considerata "necurata" pana la molifta de 40 de zile, daca are un baiat si 80 de zile daca nou-nascutul este o fata. Oricum, ea nu iese din odaia ei inainte de 9 zile, pentru ca altfel va avea necazuri si ea si copilul. O alta superstitie spune ca nu e bine sa arunci orez peste miri, ci flori, pentru ca acestea sa le faca viata mai buna. O alta categorie de superstitii, sunt cele legate de Iarna sau Solstitiu. Acestea sunt, pe cat de amuzante, pe atat de interesante. Iata-le :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Franta - Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )

2008/9/8 20:34:08

Superstitiile in cultura popoarelor ( 5 )
FRANTA

Superstitiile pot fi gasite la toate popoarele si cel francez nu face exceptie. Vom constata ca in superstitiile francezilor se pot regasi si unele foarte asemanatoare cu cele pe care poporul roman le cunoaste si le respecta. Sa vedem care sunt cateva dintre acestea.

Superstitii din Vosgi

Se spune ca in regiunea Vosgilor, o femeie insarcinata nu trebuie sa fie nasa, deoarece ea poate muri in acel an, ca si copilul sau.
Daca un caine vagabond latra, din senin, langa o casa, el prevesteste moartea unei persoane care locuieste acolo. La fel si strigatul unei cucuvele. In unele locuri, acest latrat sau strigatul cucuvelei, sunt interpretate ca fiind un suflet in suferinta, in purgatoriu, care are nevoie de rugaciune.
Se spune ca daca Craciunul cade intr-o zi de vineri "cimitirul isi cere partea" adica, in acel an, mortalitatea va fi mare.
Daca o fata vroia sa-si afle sortitul, o prietena apropiata trebuia sa puna un mar in cutia sa de lucru ; apoi, sa-l dea fetei sa-l manance in seara de Sfantul Andrei si, inainte de culcare, aceasta trebuia sa spuna : "Sfinte Andrei, fa-ma sa-l vad pe cel sortit mie !" si tanarul ii era aratat in vis.
Daca o fata se marita inaintea surorilor mai mari, ea trebuia sa le dea in ziua nuntii, cate o oaie in dar ; neindeplinirea acestei cutume atragea multe nenorociri.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Anglia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )

2008/8/22 19:10:47

Superstitiile in cultura popoarelor ( 4 )
ANGLIA

Superstitiile sunt lasate din generatie in generatie de catre nemuritoarea traditie. Ca si alte popoare, locuitorii Angliei, Irlandei, Scotiei, Tara Galilor, pastreaza aceasta comoara si o transmit mai departe. Shakespeare, Marele Will, a scris despre o superstitie care s-a pastrat din vremea romanilor, destul timp ca sa auzim si noi de ea, si anume, superstitia ca viitorul poate fi descifrat prin consultarea maruntaielor de animale. El a descris-o in nu mai putin celebra piesa "Iulius Cezar", iar confirmarea ei nu a intarziat sa apara : marele Cezar, increzandu-se mai mult in maretul sau destin decat in superstitie, a respins averizarea si a mers la intalnirea cu moartea. Omul simplu era mai direct ; el respecta superstitia si, se pare ca o face si astazi. Sunt multe superstitii respectate de popoarele anglo-saxone, generate de anumite evenimente, de zile importante ca, Anul Nou sau ziua nuntii, superstitii legate de vreme, de obiecte, in sfarsit, se pare ca exista superstitii in legatura cu orice. Vom parcurge impreuna cateva superstitii anglo-saxone si vom incepe cu...

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol China - Superstitiile in cultura popoarelor ( 3 )

2008/8/15 11:41:14

Superstitiile in cultura popoarelor ( 3 )
CHINA
Feng Shui, Olimpiada, cifra 8 si mascotele FWUA

Odata cu cea de a 29-a editie a Jocurilor Olimpice de la Beijing, civilizatia si cultura, traditiile si superstitiile Chinei, au intrat in atentia celorlalte populatii ale globului pamantesc. Desi noi descoperim abia acum anumite aspecte ale vietii chinezilor - printre care, superstitiile se afla la loc de cinste - poporul chinez mosteneste aceste superstitii din vremuri imemoriale si, de-a lungul veacurilor, recunoscuta intelepciune orientala le-a pastrat si le-a transmis urmasilor. Asa au ajuns si la noi. Aproape toata lumea a auzit de Feng Shui, nu insa si de superstitiile legate de geomantia chineza. Si mai interesante sunt supersitiile legate de cifra 8 si, nu in ultimul rand de mascotele FUWA. In contextul celor scrise in acest intro, va invitam sa cititi un amplu material despre superstitiile poporului chinez.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Italia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )

2008/8/10 17:26:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 2 )
ITALIA

Lista superstitiilor si credintelor legate de obiecte si comportamente poarta-noroc sau poarta-ghinion, urmata de cateva comentarii personale:

INEL
- aduce noroc sa porti un inel cu piatra de nastere
- daca verigheta nuptiala este pierduta, pentru a evita ca nefericirea sa cada asupra cuplului, trebuie imediat cumparata alta care va trebui pusa pe inelarul partenerului, ca si in timpul ritualului nuptial

PROSOP
- nu folositi amandoi acelasi prosop, cu siguranta o sa va certati

SARUT
- se crede ca o fata nu se va casatori niciodata daca dupa ce a sarutat un barbat cu mustata ii ramane un fir de par pe buze

CANDELE
- este aducatoare de rau picatura de ceara ce se prelige pe lumanare
- mirii din localitatea Crana (Novara) odata terminat ritualul nuptial, sufla impreuna pentru a stinge doua lumanari. Daca le sting in acelasi moment, vor trai mult timp impreuna. Daca nu, e semn de vaduvie.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Romania - Superstitiile in cultura popoarelor ( 1 )

2008/7/24 17:21:28

Superstitiile in cultura popoarelor ( 1 )
ROMANIA

Poporul roman este mare maestru in superstitii si inca, de obicei in mediul rural, exista multe superstitii legate de vreme ; si este firesc sa fie asa, atata timp cat recoltele depind de ea. Iata cateva dintre aceste superstitii.
Se spune ca, daca in luna februarie ploua cu tunete si piatra, toamna care urmeaza va fi bogata si imbelsugata ; daca ploua in aprilie inseamna ca viile vor avea rod din belsug. Se mai spune ca daca ploua de Florii, va ploua si de Paste, iar daca ploua in Saptamana Pastelui, fructele nu vor rodi sau vor fi foarte putine. O vorba romaneasca spune ca daca "ploua in mai - vom avea malai". Daca luna iunie este insorita, se spune ca va fi belsug de grau. Superstitia spune, pe buna dreptate, ca daca ninge in octombrie, toamna va fi scurta si capricioasa si, daca in noiembrie este seceta, nici nu ninge, nici nu ploua, iarna va fi lunga si grea.

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

In memoriam: Elena Botez Radu Botez - parapsiholog ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Nu orice intrebare merita raspuns Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Terapia cuvantului magic Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta Tarot cu Livia Dragu


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism