Revista de Superstitii, Obiceiuri Populare, Traditii si Datini
Prima Pagina Redactia Cautare Newsletter Dictionar de Vise Portal Esoteric Contact         • General Editor : A.A.P.E.S. •   • ISSN 1842 - 6700 •

Obiceiuri populare

Articol Legenda fara sfarsit - Dochia, Babele si Mosii (1 - 9 martie)

2015/2/26 14:38:45

Legenda fara sfarsit

Dochia, Babele si Mosii (1 - 9 martie)

Nesecatul izvor de datini si obiceiuri romanesti ne-a lasat mostenire legenda fara sfarsit a Babei Dochia spun "fara sfarsit" deoarece ea se repeta in fiecare an si asa va fi, probabil, pana cine-stie cand... Superstitia spune ca in perioada 1 - 9 martie romanii isi aleg cate o zi din saptamana, de regula ziua in care s-au nascut, luni sau joi sau alta zi, si ca, dupa cum va fi ziua: noroasa, insorita, geroasa, ploioasa, calda, asa va fi tot anul celui ce si-a ales ziua respectiva. Aceste zile sunt asa-zisele BABE.
Legenda spune ca Dochia avea o turma de oi data in grija unor flacai. La sfirsitul lui februarie, acestia rataceau pe munte oile, iar Dochia, furioasa, ii pedepsea si pleca, pe un ger cumplit, imbracata cu 9 cojoace, sa-si caute oile pe munte. A mers ce-a mers si in prima zi a lepadat un cojoc fiindca se incalzise si oile tot nu le gasise. In a 2-a zi vremea s-a indreptat si Baba Dochia a mai lepadat un cojoc si a blestemat zeii care tot schimbau vremea. In a 3-a zi la fel. Si asa pana-ntr-a 9-a cand lepadase toate cojoacele din cauza vremii frumoase, isi gasise oile si voia sa coboare in sat. Dar Martie, suparat de blestemele Dochiei, a luat cu imprumut de la frate-sau Februarie, un ger napraznic pe care l-a abatut asupra Dochiei cea fara de cojoace, inghetand-o de vie. Alte legende spun ca a fost prefacuta in stana de piatra; chiar muntii nostrii Bucegi poarta o astfel de piatra numita BABELE.

Citeste...

 

Superstitii si obiceiuri de peste an

Articol Superstitii si obiceiuri in luna MARTIE (Martisor)

2015/2/26 14:38:40

Superstitii si obiceiuri in luna MARTIE (Martisor)

Luna Martie are mai multe denumiri populare; satenii ii mai spun Germanar (incoltitor), Martisor sau Faurel. Aceasta luna de inceput de primavara a nascut multe superstitii, mai ales despre vreme, care acum este extrem de capricioasa si, cu toate astea, este si foarte buna prevestitoare. Astfel, se zice ca daca luna Martie-i vantoasa, luna Mai va fi frumoasa sau ca tunetele in Martie arata un an manos. Daca in Martisor nu poti semana ovazul de ploi multe, nici toamna nu vei putea semana graul de ploi multe sau daca va canta cucul in Martie, anul va fi bogat. Alta superstitie spune ca daca Martie-i cu roua, dupa Paste mult ploua. In luna Martie se culeg primele flori de primavara bune de leac, dar mai ales se fac pregatiri pentru ritualurile de magie de peste an: se culege urzica, cea dintai buruiana care te scapa de boala si iarba-mare, iar sarpele prins in Martie este descantator si fermecator; prelucrat cu "stiinta" babelor, el iti poate spune cum o cheama pe fiecare buruiana sau este bun ca leac in dragoste. Mai exista superstitia ca cine are "gutunar" (raceala, guturai) in luna lui Martie, va fi sanatos peste an.

Intre Martisor si Mucenici

Intre 1 si 9 Martie exista cateva obiceiuri care au nascut superstitii; Martie incepe cu sarbatoarea Martisorului, pe 1 Martie, eveniment cunoscut doar in arealul balcanic, in mod special in tara noastra si la vecinii bulgari. Despre acest obicei puteti citi in "De unde vine Martisorul" (click aici). Sa mai spunem ca martisorul este mai mult o superstitie care a devenit obicei. Pe 1 Martie oamenii isi aleg cate o zi din asa-zisele Zilele Babelor, care le arata cum va fi viata lor in acel an, luminoasa, noroasa sau posomorata.

Citeste...

 

Religie

Articol Mosii sau Mucenicii - 9 Martie

2015/2/26 14:38:20

Superstitiile zilei de 9 Martie
Mosii sau Mucenicii

Aceasta zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia, se sarbatoreste intotdeauna pe 9 martie. Cei 40 au fost soldatii crestini sacrificati de imparatul roman pagan Licinius, care au primit cununa martiriului ca vrednici aparatori ai dreptei credinte. Este o sarbatoare religioasa ortodoxa, care s-a suprapus pe traditia pagana a "Mosilor", despre care se spune ca alunga zilele de Babe si aduc vremea buna. 9 martie este ziua in care primavara isi intra in drepturi. Este obiceiul ca in aceasta zi sa se faca "mucenici" sau "sfintisori", pe care romanii le fac si le dau spre pomenire in ziua Sfintilor Mucenici, de Mosi ; acestia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nuca si miere.

Citeste...

 

Religie

Articol Alexiile - 17 Martie

2015/2/26 14:38:12

ALEXIILE - 17 Martie - Legenda

Poporul roman numeste ziua de 17 martie a fiecarui an - Alexiile. In aceasta zi este pomenit cuviosul Alexie, zis "omul lui Dumnezeu"; romanii ii mai spun si "Alexie cel Cald". Legenda spune ca era fiu de imparat, cununat cu forta de tatal sau; Alexie, dupa cununie, a plecat in pribegie si apoi s-a calugarit. Murind egumenul acelei manastiri, calugarii au vrut sa-l aleaga pe Alexie, pentru credinta lui, dar acesta s-a impotrivit. La staruintele lor, el a lepadat straiul calugaresc, s-a intors la curtea tatalui sau, nestiut, unde a trait intr-o coliba, nerecunoscut de nimeni si a murit tot asa. Doar ca tinea in mana o scrisoare in care era dezvaluit cine era el. Alexie a dus o viata simpla, cuvioasa si plina de piosenie, de aceea i s-a spus "omul lui Dumnezeu". Se spune ca de atunci, preotul intreaba la cununie de trei ori pe miri, daca vor sa se cunune, ca sa nu fie cununati cu forta ca Alexie.

Citeste...

 

Religie

Articol Superstitiile Postului Mare

2015/1/28 13:48:47

Superstitiile Postului Mare - Superstitiile Paresimilor
23 februarie 2015 - 11 aprilie 2015

De Postul Mare, cel al Sfintelor Pasti, denumit si Paresimi (care vine de la latinescul "quadragesima"), se leaga multe obiceiuri, dar si mai multe superstitii. In prima zi a Paresimilor, in "lunea curata" sau "luna pastorilor", se facea o masa mare cu mai multe familii si se manca doar "bors holtei" adica bors curat fara legume, pentru a se curata gura si stomacul de mancaruri "de frupt" sau "de dulce". Tot in aceasta prima zi de luni din Post se coceau turte simple menite Maicii Domnului si date ciobanilor pentru ca turmele de oi sa fie ferite de rele, de lup sau urs. In aceasta zi se indoapa gastele cu nuci (ramasita a multumirii romanilor ca gastele au salvat Roma de invazia celtilor, ga-ga-ind in Capitoliu), iar cainii sunt prigoniti pentru ca au dormit si n-au vestit musafirii nepoftiti.

Citeste...

 

Corpul uman

Articol Semnificatia negilor

2015/1/11 19:39:18

Semnificatia negilor

Credinta ca negii au semnificatie divinatorie, ca si semnele din nastere si excrescentele de pe pielea corpului uman, a fost sanctificata de o traditie cu originea in timpurile cele mai vechi. Opinia generala pare a fi ca acestia, intr-un mod care azi e obscur, apar pe corp prin influente astrologice la nastere sau asupra embrionului in momentul conceptiei. Oricare ar fi originea lor, mica e indoiala ca sunt capabili sa furnizeze informatii si interpretari de valoare considerabila cu privire la caracterul si destinul persoanei pe care apar.

Rezultatele efortului laborios si rabdator al nenumaratilor lucratori care si-au directionat energiile, multe secole, spre observarea si compararea negilor si a diverselor trasaturi de caracter si a variatelor intamplari cu care par a fi asociate in caracterul si destinul uman, au fost culese de noi in beneficiul cititorilor si sunt prezentate in urmatoarele randuri. Nu e nevoie de nici o deosebire in considerarea negilor si a asa-numitelor "semne din nastere" pentru ca au origine comuna.
Interpretarea depinde de doi factori: prezentarea fizica actuala si locul in care apar pe corpul subiectului. Prezentarea fizica e determinata de 4 elemente: marime, forma, culoare si grad de pilozitate. Din punct de vedere divinatoriu, semnificatia acestora este, dupa cum urmeaza:

Citeste...

 

Corpul uman

Articol Te mananca palma stanga ? - Superstitiile corupului nostru

2015/1/11 19:39:05

Te mananca palma stanga ?
"Superstitiile" corpului nostruDe-a lungul vremii oamenii au observat o anumita legatura intre "semnele" pe care corpul nostru ni le da uneori : mancarimi, tiuituri, amorteli, si anumite fapte, evenimente, care au loc. Oamenii le-au corelat si toate astea au dat nastere la superstitii legate de diferitele parti anatomice ale corpului nostru. Cine n-a intrebat vreodata : "ce ochi mi se "bate" ? Si functie de raspuns, superstitia, zice-se, se implinea, caci este stiut ca daca ti se bate ochiul drept esti vorbit "de bine", iar daca se bate cel stang - esti vorbit "de rau". Daca cel intrebat nu ghicea exact ce ochi se bate, superstitia spune ca, vorba buna sau barfa nu se implineau.
Dar s-o luam de la cap...

Citeste...

 

Dragoste

Articol Cum sa afli CAND te vei casatori

2015/1/11 19:38:42

Cum sa afli CAND te vei casatori

Pastaie de mazare = luati una cu 9 boabe, legati-o cu o ata alba deasupra cadrului usii. Daca primul intrat nu e membru al familiei si nu e casatorit/a, te casatoresti pana intr-un an.

Trandafir rosu = culege unul inflorit, in iunie, pana la ora 7 dimineata si pune-l intr-un plic alb; lipeste plicul cu mijlociul stang, pune-l sub perna si retine ce visezi. Daca visezi apa, campii, flori, munti, sticla, orga, copii, parinti, luna, argint, inseamna casatorie in urmatoarele 12 luni. Daca visezi uriasi, animale, pasari, pesti, hartie, ochelari, soare, inseamna ca astepti 5 ani pana te casatoresti. Daca visezi aur, clopote, reptile, furtuna, soldati, e semn rau - ramai necasatorit/a.

Citeste...

 

Politica - Social

Articol Superstitiile politicienilor

2014/3/19 14:20:54

Superstitiile politicienilor

Cum spuneam : nimeni nu scapa de superstitii ! "Ilustri" nostri politicieni sunt si ei oameni si... nimic din ce e omenesc nu-i ocoleste ; astfel, am spicuit, de ici, de colea, cateva superstitii ale unora dintre ei, sub rezerva publicarii si a altor superstitii "politice", pe masura ce le vom afla.

"Esalonul II"

Vom incepe cu cativa dintre politicienii, poate mai putin cunoscuti, zisi "din esalonul II" si cu superstitiile acestora. Trebuie sa mentionam, totusi, ca sunt si unii care nu au superstitii, ca, de pilda, Gheorghe Falca primarul Aradului, care declara rituos ca n-are superstitii, pentru ca - spune el - este credincios. Si Eugen Dogariu, subprefect de Timis, declara ca nu e superstitios, dar... mai zice din cand in cand cate-un "Doamne fereste !" sa nu se intample ceva rau si... bate in lemn. Ca gest reflex, zice el. Ciprian Iftimoaiei, fost prefect de Timis, isi face cruce de trei ori daca-i taie calea o pisica neagra. El are si o superstitie "mostenita" de la bunici, care spune ca nu e bine sa te intorci din drum, ca-ti merge rau ; si nu se intoarce ! Dar bate in lemn pentru a indeparta ghinionul. Despre numarul 13 si ziua de vineri, spune insa ca, dimpotriva, ii poarta noroc. Ioan Cojocari, in 2008 inca secretar al Primariei, este foarte superstitios ; cand vede pisica neagra se intoarce din drum, vineri 13 este pentru el zi neagra, bate in lemn pentru indepartarea ghinionului si nu poarta culoarea neagra. Cand urca in avion, spune "Tatal Nostru" si se inchina de trei ori ; declara ca nu-i bine sa-ti iasa in cale fete bisericesti, preoti sau calugarite.

Citeste...

 

Dragoste

Articol Norocul indragostitilor

2014/1/13 14:36:09

Norocul indragostitilor

Daca o fata isi cunoaste iubitul sau il saruta prima data sub lumina de Luna Noua, e mare noroc - ii va deveni in curand mireasa, mariajul va fi binecuvantat cu iubire nemuritoare si nu vor cunoaste saracia. Daca o fata, cand se gandeste la iubit, aude un cocos, inseamna casatorie apropiata. La fel, daca se impiedica de scari.
Daca e posibil, intalnirea ar trebui sa fie pe un deal cu iarba-neagra sau in mijlocul unei paduri; atunci nici unul nu-l va dezamagi pe celalalt si vor fi mereu constanti. Plopii trebuie sa fie evitati.
Cel mai bun moment pentru o cerere in casatorie este vineri seara; logodna trebuie anuntata intr-o sambata. Albastru e culoarea cea mai buna pentru indragostiti si piatra norocoasa este turcoazul. Candva se spunea ca o moneda rupta, din care fiecare pastra jumatate, ii facea sa nu se desparta niciodata; daca pastrau o suvita din parul celuilalt, in forma de "nodul indragostitilor", afectiunea era asigurata.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Grecia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 11 )

2008/11/16 20:48:42

Superstitiile in cultura popoarelor ( 11 )
Superstitii din Grecia

Cultura Greciei s-a perpetuat de-a lungul mileniilor, incepand cu civilizatiile miceniene si minoene, continuand cu Grecia antica si Imperiul Bizantin, s-a transmis si a continuat sa supravietuiasca sub dominatia otomana ; inca de atunci zestrea culturala a Greciei a pastrat intre altele si superstitiile ; acestea s-au perpetuat si dupa cucerirea independentei si crearea statului grec modern. Sa vedem, mai intai, cateva dintre superstitiile grecilor antici. La vechii greci, protectoarea familiei era considerata zeita focului, Hestia, despre care se credea ca salasluieste in focul vetrei, foc ce se aprindea in vremea aceea prin frecarea a doua lemne sau cu ajutorul unei oglinzi ; o veche superstitie, care inca se pastreaza la sate, este aceea ca fata maritata devine stapana casei abia dupa ce aprinde focul in vatra pentru prima oara, pentru ca astfel zeita focului sa o cunoasca. Alte superstitii din Grecia antica ; Plinius cel Batran recomanda sucul unei anumite plante, ca mijloc sigur pentru a naste baieti ; aceasta superstitie este cunoscuta si astazi, dar acum planta respectiva este folosita in apa cu care se spala femeia gravida ; superstitia spune ca si ciulinii pot influenta sexul copilului nenascut. O alta superstitie din vremea lui Aristotel spune ca hiena isi schimba sexul in fiecare an.

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol Brazilia - Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )

2008/10/29 19:31:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 9 )
Superstitii din BRAZILIA

Cand spui Brazilia, gandul te duce la samba traditionala, la fotbalul care se invata de la varste fragede pe nisipurile plajelor, la cafeaua care s-a raspandit in toata lumea si, bineinteles, la vestitul Carnaval de la Rio, care are loc in fiecare an, inainte cu 40 de zile de Pastele catolic si care scoate in strada toata suflarea braziliana, ale carei randuri se ingroasa, in perioada respectiva, cu miile de turisti straini, veniti din toate colturile lumii, sa asiste la eclatanta (stralucitoarea) intrecere a scolilor de samba. Brazilienii sunt recunoscuti ca mistici ; cerul si fantasmele, mai mult ca orice, sunt mai aproape de sufletul lor ; si, bineinteles, sunt superstitiosi.
Iata un scurt istoric al principalelor superstitii braziliene :

Citeste...

 

Superstitii din intreaga lume

Articol India - Superstitiile in cultura popoarelor ( 8 )

2008/10/12 14:09:00

Superstitiile in cultura popoarelor ( 8 )
Superstitii din INDIA

India, camin al civilizatiei hinduse, colonizata in secolul al XIX-lea de englezi si-a castigat independenta in 1947. Hinduismul este practicat de cca. 80% din locuitori si este mai mult decat o credinta, este un mod de viata. Capitala Mumbai, numita in trecut Bombay, adaposteste Bollywood-ul, capitala filmului indian ; orasul Bangalore este centrul IT-ului indian, iar in Chennai se afla una dintre cele mai mari catedrale crestine, cladita pe mormantul Sfantului Apostol Toma, care a venit aici in anul 52 d.Chr. ; se afla aici sulita cu care acesta a fost ucis. Taj Mahal-ul este emblema turistica a Indiei, cel mai extravagant monument al iubirii construit vreodata ; floarea nationala a Indiei este lotusul, medicina traditionala indiana este Ayurveda iar tigrul este simbolul national, fiind considerat un animal gratios, agil si puternic. In India supravietuieste din vechime sistemul castelor, iar pe strazi se plimba nestigherite vacile sfinte ; in templele lui Shiva exista obeliscuri reprezentand falusul, carora credinciosii i se inchina. Bucataria indiana foloseste intens condimentele ( Cristofor Columb a descoperit America incercand sa gaseasca drumul spre India condimentelor ) curry, cardamon, scortisoara, coriandru, sofran, menta, iar in unele prajituri, iaurturi sau ciocolata, chiar... cannabis-ul ; in fine, in India exista sarbatoarea serpilor, cu fachirii lor cantareti. Sunt cateva informatii sumare, fara de care ne va fi greu sa le pricepem superstitiile ; fiindca India adaposteste numerosi zei, numeroase traditii, numeroase superstitii, fiind locul de bastina al unei civilizatii vechi de cinci milenii. India este casa diversitatii si patria contrastelor.

Citeste...

 

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie

ENCICLOPEDIA VISELOR - de Radu Botez Newsletter Superstitii Radu Botez - parapsiholog Sanatatea globala in pericol Nu orice intrebare merita raspuns De ce sa se fereasca zodiile in 2015 Radu Botez - parapsiholog Radu Botez - parapsiholog Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog Terapia cuvantului magic Cum sa ne aparam de atacurile energetice Consiliere parapsihologica prin telefon sau la cabient Cursuri de Arte Martiale si autoaparare - Sector 3 Bucuresti Analiza Esoterica - parapsiholog.ro KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem! De ce sa aflam ce am fost intr-o viata anterioara ? Curatari si purificari energetice pentru locuinte si spatii de firme Intre Psihologie si Parapsihologie Afla ce ai fost intr-o viata anterioara Sex si Zodii Centrul de investigatii Parapsihologice Analiza esoterica a zilei de nastere Cele sapte CHAKRE si lumile superioare Tarot cu Livia Dragu

Partenerii Revistei
www.elystar.ro
www.oniromantie.ro
www.infoterapii.ro
www.aapes.ro
www.infocosmetica.ro
www.rugaciuni.ro
www.parapsiholog.ro
www.reincarnare.ro
www.paranormal-parapsihologie.com
www.astrologie-tarot.ro


Ce este superstitia
Superstitii - 12 luni
Video Superstitii
Top Superstitii
Actori - Vedete
Halloween
Superstitii generale
Sport
Casatorie - Familie
Magia populara
Politica - Social
Religie
Superstitii RO
DivertiSment
Zodii
Studenti - Elevi
Noroc - Ghinion
Afaceri - Finante
Dragoste
Corpul uman
Obiceiuri populare
Strainatate
Diverse superstitii
Animale - Prevestiri
Vreme - Timp
Cabinet Parapsihologie
Alte Articole
Din lume
Partenerii Revistei
Recomandari
Evenimente
Cod ISSN
Arhiva Articole


Partener Oficial: Cabinet de Parapsihologie - Radu Botez Consiliere parapsihologica Aparitii Editoriale - Radu Botez Radu Botez : Portrete parapsihologice Parapsihologie - Radu Botez Astrologie - Radu Botez Universul Esoteric - Radu Botez Ankh-ul si crucea crestina Ce stim si ce nu stim despre 666 Zanele-bunele, ielele-relele - Superstitii Germania Grecia Superstitiile viitoarelor mamici Analiza parapsihologica pentru cuplu Japonia ISLANDA  tara cea mai superstitioasa Italia India Te mananca palma stanga? Lista celor mai sanatoase alimente pentru fiecare grupa sanguina Cifra 13 - La granita dintre superstitie si credinta


prima pagina    |    cautare © 2006 - 2015 superstitii.ro    |    Toate drepturile rezervate    |    Mentiuni Legale     Coordonator proiect: Radu Botez - parapsiholog
*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.

Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Site-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Carte Psihologie Parapsihologie Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Carte Reincarnare Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Revista de Superstitii (http://www.superstitii.ro) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism